Metsola: Sve više se razgovara o proširenju EU

Metsola: Sve više se razgovara o proširenju EU

Predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola izjavila je da se sve više razgovara o proširenju Evropske unije i da će naredni sastanak Evropskog savjeta biti prilika da se pošalje poruka zemljama koje teže članstvu da im Brisel ne okreće leđa.

U intervjuu za EURACTIV.com, Metsola je ocijenila da je proširenje „diskusija koja raste“ i koja će nastaviti da se razvija i da je francusko predsjedavanje EU, posebno sa reizborom Emanuela Makrona za predsjednika, zainteresovano da vodi taj razgovor, prenosi N1 Beograd.

Makron je u govoru u Evropskom parlamentu 9. maja predložio stvaranje „evropske političke zajednice“ koja bi obuhvatila zemlje koje žele da postanu članice EU ili su je napustile, a koje dijele evropske vrijednosti.

Metsola je rekla da će vrijeme za razmatranje tog predloga i proširenja u cjelini biti na narednom sastanku Evropskog savjeta krajem juna.

To je prilika za EU da "iskoristi ovaj trenutak i pošalje poruku stanovnicima tih zemalja da im ne okrećemo leđa", rekla je Metsola.

Kada je u pitanu Ukrajina, Metsola smatra da EU treba da joj otvori vrata i odmah omogući pristup trgovini, programima, finansiranju, saobraćaju, kretanju.

Metsola je rekla da se mnoge stvari mogu učiniti danas, prije konačnog potisivanja sporazuma o članstvu u EU.

"Treba brzo preduzeti naredne korake. Drugim riječima, dati Ukrajini pristup integrisanijim trgovinskim sporazumima, veći pristup našim programima u slučaju rekonstrukcije, pristup strukturnim i kohezionim fondovima, iz perspektive transporta olakšavanje prelaska granica, iz digitalne perspetkive uključivanje u našu roming mrežu", kazala je Metsola.

Glavni izazov, dodala je, leži u tome kako će se od prihvatanja zemlje koja je u ratu kao kandidata doći do eventualnog pristupanja EU.

"Postoji jaz između toga. Mnogo stvari treba da bude urađeno", rekla je Metsola, podsjetivši da je njenoj zemlji, Malti, bilo potrebno 14 godina od podnošenja zahtjeva za članstvo do zvaničnog pristupanja 2004.

Metsola je dodala da već postoje posebne zakonodavne i finansijke inicijative koje mogu odmah da budu primijenjene van procesa proširenja i koje mogu da pomognu "na putu budućeg pristupanja".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.