Jevrejska zajednica
Posjeta izbjeglicama smještenim u Hotelu Bijela Rada

Jevrejska zajednica "Dobro djelo" iz Izraela posjetila ukrajinske izbeglice smještene u Hotelu Bijela Rada

Izbjeglice iz Ukrajine koje već dva mjeseca borave u Hotelu Bijela Rada juče su obišli članovi jevrejske organizacije iz Izraela "Dobro djelo" Igora Nishin i Gela Nil.

Cilj njihove posjete  bio je da saznaju kako su Ukrajinci zadovoljni boravkom u Bijelom Polju i da li imaju nekih problema.

Ono sa čim su se sreli jako ih je iznenadilo, kako su ispričali, jer su ih dočekali sa papirom bez pečata, potpisa i koji nije numerisan kako propisi nalažu, od MUP-a koji im traži da potpišu za premještaj u Spuž zbog čega su, kažu, jako uplašeni.

Ispred organizacije "Dobro dijelo" oni su taj papir proslijedili njihovom advokatu koji će preduzeti mjere, jer su, kako su ispričali Ukrajinci prezadovoljni trenutnim smještajem i ne žele da idu u Spuž.

"Cilj naše organizacije je i da pružimo psihilošku pomoć izbjeglima, napominjem da im ovaj dodatni strah, nakon ratnih razaranja, nikako nije potreban", kazao je Nishin.

Dodaje da će ih za dvije nedjelje posjetiti psiholozi i da će im pružiti pomoć.

Nishin je izrazio čuđenje, što su se, od svih gradova u kojima su bili u posjeti, među kojima su Podgorica, Budva i Tivat, sreli samo u Bijelom Polju sa problemom da MUP traži od njih tako nešto.

Članovi jevrejske organizacije iz Izraela "Dobro djelo" Igora Nishin i Gela Nil, su svojom posjetom ukrjinskim izbjeglicama, pokazali da imaju sluha da pomognu ljudima u nevolji. Ovim gestom su ohrabrili ukrajinske izbjegice i stavili im do znanja da nijesu sami.

KOME SMETAJU UKRAJINSKE IZBJEGLICE U BIJELOM POLJU?

Violeta Bogavac načelnica upravnih poslova Bijelo Polje zadužena za strance, prijetila je izbjeglicama koje su našle utočiste u Hotelu Bijela Rada od rata, umjesto da prema njima pokaže razumijevanje i ukaže im pomoć.

Da li je Bogavac radila na svoju ruku ili po nečijem naređenju?

Ona je donijela neki papir bez potpisa, bez pečata, što je suprotno zakonu i tražila pod hitno da ga potpišu ukrajinske izbjeglice, žene sa djecom i pokušala da izmanipuliše i zastraši žene i djecu da bi joj potpisali dokument koji je ponijela sa sobom. Očigledno je da je neprijateljski bila nastrojena prema ukrajinskim ženama i djecom.

Neke od ukrajinskih izbjeglica, žene sa djecom, bile su vidno uznemirene poslije drskog i neprijateljskog ponašanja gospođe Bogavac, pa su zatražile pomoć od psihologa, jer je to za njih bio dodatni šok.

Menadžment Hotela Bijela Rada, pisao je Američkoj ambasadi i upoznao je o neprimjernom ponašanju inspektorke Bogavac, takođe su obavijestili ministra policije i Ukrajinsku ambasadu.

Menadžment Hotela Bijela Rada i građani Bijelog Polja će stati u zaštitu ukrajinskih izbjeglica i neće dozvoliti da ih Rusofili i niko progoni na političkoj i nacionalnoj osnovi.

Nakon ove posjete, u kasnim satima oko 20h a poslije radnog vremena od strane Violete Bogavac načelnice upravnih poslova Bijelo Polje zadužene za strance opet je, kako nam je rečeno, vršen "pritisak" na izbjeglice koji su ponovo odbile da potpišu papir koji nije zaveden, te pritom bez pečata i potpisa.

Ukrajinka Julija kazala nam je da je prezadovoljna smještajem u Hotelu Bijela Rada i da neće pristati da potpišu bilo kakav dokument. Dodaje da će se žaliti Ukrajinskoj ambasadi u Podgorici.

"U Hotelu Bijela Rada se osjećamo sigurno, zaštćeno i imamo dobre uslove. Zahvaljujemo se osoblju hotela na svakodnevnoj pažnji", kazala je Jullija.

Suad Pilica, direktor Hotela Bijela Rada, kazao je da Ukrajinci imaju dobre uslove za boravak u Hotelu i da su porodice smještene zajedno.

"Brinemo o njihovoj sigurnosti i nećemo dozvoliti da se vrši pritisak nad njima", poručio je Pilica.

Alen Šabanović, menadžer restorana "Zoe lounge bar", kazao je da su izbjeglice uvijek dobrodošle i da će se trudit da ih ugoste na najbolji mogući način i da će im pružiti svu neophodnu pomoć. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.