Stejt department: Srbija i Kosovo su suverene države
Stejt department

Stejt department: Srbija i Kosovo su suverene države

Kosovo i Srbija su suverene zemlje koje imaju pravo da odrede sopstvene spoljnopolitičke prioritete, naveo je portparol Stejt departmenta u pisanom odgovoru za Glas Amerike, povodom izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je Kosovo, zahtjevom da se pridruži Savjetu Evrope, prekršilo odredbe Vašingtonskog sporazuma.

Sporazumom koji je potpisan u septembru 2020, Srbija i Kosovo su se u odvojenim dokumentima obavezali na ekonomsku saradnju, ali i saradnju sa SAD. Dio sporazuma je bio i moratorijum od godinu dana da se Kosovo uzdrži od prijavljivanja za članstvo u međunarodnim organizacijama, a Srbija od diplomatske kampanje za povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova. Moratorijum je istekao 4. septembra 2021.

Stejt depratment je u kratkom odgovoru na upit Glasa Amerike naveo da je moratorijum bio osmišljen da bi se proširio prostor za razgovor i kompromis između Kosova i Srbije, za koji "vjerujemo da je u strateškom interesu obje zemlje“.

"I dalje smatramo da je dijalog o normalizaciji odnosa, pod pokroviteljstvom Evropske unije, ključan za obje zemlje da bi otključale svoju evropsku budućnost. Pozivamo na njihovo hitno, fleksibilno i ozbiljno učešće u tom procesu", istaknuto je u odgovoru.

Prošlog septembra, uoči godišnjice Vašingtonskog sporazuma, Stejt department je direktno ohrabrio Kosovo i Srbiju da nastave da sprovode moratorijum na pitanja koja komplikuju napredak u tehničkim oblastima.

Nakon što je ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala Švarc podnijela zvaničan zahtjev za članstvo Kosova u Savjetu Evrope, Vučić je novinarima u Beogradu u četvrtak rekao da je Priština "brutalno pogazila" Vašingtonski sporazum.

"Poslije gotovo desetogodišnjeg gaženja Briselskog sporazuma, sada su pogazili i Vašingtonski sporazum, dok Rezoluciju 1244 ni oni, ni njihovi mentori nikada nisu poštovali", naglasio je Vučić, koji je zbog poteza Kosova, za petak zakazao sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost zemlje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.