Gulijev posjetio Crnu Goru: Pohvale za evropski put Crne Gore i odlučnu borbu protiv organizovanog kriminala
Azaj Gulijev i Dritana Abazović

Gulijev posjetio Crnu Goru: Pohvale za evropski put Crne Gore i odlučnu borbu protiv organizovanog kriminala

Specijalni predstavnik Parlamentarne skupštine OEBS-a za jugoistočnu Evropu, potpredsjednik Azaj Gulijev (Azerbejdžan), boravio je ove nedjelje u Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori, održavši niz sastanaka sa parlamentarcima, vladinim zvaničnicima i predstavnicima političkih partija na temu domaćih i regionalnih razvoja događaja.

Specijalni predstavnik Gulijev sastao se sa predsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem, ministrom vanjskih poslova Rankom Krivokapićem, predsjednicom Skupštine Danijelom Đurović, generalnim sekretarom Skupštine Aleksandrom Klarićem, šeficom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ambasadorkom Oanom Kristinom Popom, predstavnicima Demokratske Crne Gore i delegacijom Crne Gore u PS OEBS-a.

Delegaciji PS OEBS-a, koju je predvodio specijalni predstavnik Gulijev, pridružila se i šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, ambasadorka Dominik Vag.

Prethodno se specijalni predstavnik Gulijev u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji susreo sa najvišim zvaničnicima ove dvije zemlje.

"Da bih stekao sveobuhvatno razumijevanje regiona, drago mi je što sam realizovao uzastopne posjete Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori“, kazao je Gulijev.

"Kao predstavnik rada Parlamentarne skupštine u regionu, bilo mi je zadovoljstvo da čujem gledišta Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore o regionalnom razvoju i saradnji, kao i da razgovaram o nedavnim domaćim političkim dešavanjima, što ću uzeti u obzir dok budem pripremao svoj izvještaj povodom godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine ovog jula“, dodao je on.

"Tri zemlje mogu da računaju na podršku i stručne savjete koje pruža prisustvo OEBS-a u regionu. Njegova odlična saradnja sa domaćim institucijama je prednost za područje OEBS-a“, zaključio je Gulijev.

U Podgorici, između ostalog, crnogorski sagovornici su visoko pozdravili rad Misije OEBS-a u zemlji.

Gulijev je čestitao sagovornicima novu vladu i poželio joj uspjeh u daljem radu.

Crnogorski sagovornici su kao prioritet države naveli evropske integracije i buduće korake na tom putu. Gulijev je pohvalio Crnu Goru za njene napore i napredak u vladavini prava i borbi protiv organizovanog kriminala.

Sastanci su bili i prilika da se svi sagovornici podstaknu da ulažu u dalji dijalog u cilju postizanja daljih rezultata.

Razgovori sa crnogorskim sagovornicima bili su prilika da specijalni predstavnik Gulijev ohrabri novu vladu da nastavi da promoviše dijalog u svim oblastima.

Sastanci u Podgorici su pokazali da je OEBS prepoznat kao važan strateški partner u jačanju mira, demokratije i bezbjednosti u regionu, uključujući sprovođenje reformi i dalje jačanje demokratskog razvoja, kao i unapređenje izbornog sistema Crne Gore i jačanje parlamentarnih kapaciteta.

Gulijev je istakao važnost obezbjeđivanja pune funkcionalnosti državnih institucija, koje crnogorski sagovornici, zajedno sa reformama na putu evropskih integracija Crne Gore, smatraju ključnim.

Specijalni predstavnik je razgovarao o posljedicama rata u Ukrajini po Crnu Goru i region, takođe u vezi sa procesom evropskih integracija.

U Podgorici, Gulijev je pohvalio delegaciju PS OEBS-a za njeno aktivno učešće u Skupštini i pozvao na dalji međupartijski dijalog u narednim mjesecima.

Specijalni predstavnik Gulijev je u Skoplju čestitao Sjevernoj Makedoniji predstojeće predsjedavanje OEBS-om 2023. godine i prenio punu podršku PS OEBS-a.

Pažnja je skrenuta na rat u Ukrajini i na njegov odjek u zemlji, posebno na ekonomsku situaciju i rastuću inflaciju od početka sukoba, kao i na šire politike osmišljene da ublaže ekonomski pritisak na stanovništvo.

U Tirani, specijalni predstavnik Gulijev je sa zvaničnicima razgovarao o domaćoj reformskoj agendi, pohvalivši stabilan napredak koji je posebno obilježen u pravosuđu i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i u ekonomiji.

Sagovornici Gulijeva su istakli posvećenost Albanije da takođe prati prethodne izborne preporuke OEBS/ODIHR-a kroz inkluzivno međupartijsko učešće.

Takođe, Gulijev je pohvalio Albaniju za predvođenje koncepta "Žene, mir i bezbjednost“ u multilateralnim formatima i za promovisanje rodne ravnopravnosti u domaćim institucijama do nivoa bez presedana.

Specijalni predstavnik Gulijev je ponovio svoju i punu podršku PS OEBS-a radu Misije OEBS-a u Skoplju, Prisustva OEBS-a u Albaniji i Misije OEBS-a u Crnoj Gori.

Tokom regionalne posjete, specijalni predstavnik Gulijev iznio je ideju o međuparlamentarnom forumu u kojem bi učestvovale delegacije PS OEBS-a iz jugoistočne Evrope, kao platformi za unapređenje regionalne saradnje, zasnovane na tri dimenzije PS OEBS-a. Svi sagovornici pozdravili su ovu inicijativu.

Dodatno, Gulijev je pohvalio političke partije za njihovu zrelost u njihovim odgovornostima i bilo mu je drago što je bio svjedok posvećenosti ulaganju u politički dijalog između partija.

Uoči godišnjeg zasijedanja PS OEBS-a od 2. do 6. jula, specijalni predstavnik Gulijev planira u junu da posjeti Rumuniju i Bugarsku.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.