Ministarstvo javne uprave: Iz procedure povučena tri predloga zakona prethodne Vlade
Vlada Crne Gore

Ministarstvo javne uprave: Iz procedure povučena tri predloga zakona prethodne Vlade

Vlada Crne Gore donijela je odluku o povlačenju iz skupštinske procedure prijedloga zakona koje je dostavila prethodna vlada i to, između ostalih, o slobodnom pristupu informacijama, elektronskom dokumentu i o inspekcijskom nadzoru, saopštilo je Ministarstvo javne uprave.

"Prethodna Vlada je usvojila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama (SPI) i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru 29. decembra 2021.godine. Takođe, Predlog zakona o elektronskom dokumentu usvojen je 9. decembra 2021. godine  i upućen je u skupštinsku proceduru", navode iz MJU.

U cilju unapređenja teksta predloženih zakona, kako su pojasnili, odlučeno je da se povuku iz skupštinske procedure na ponovno razmatranje.

"Predlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama sa pratećim Akcionim planom za efikasnu implementaciju omogućiće se efikasnije ostvarivanje prava građana na pristup informacijama u posjedu organa državne uprave i transparentniji rad, podsticanje djelotvornosti, odgovornosti i afirmacije integriteta i legitimnosti organa državne uprave", kaže se u saopštenju MJU.

Zakon o elektronskom dokumentu, pojasnili su, doprinijeće ubrzanju digitalne transformacije, afirmaciji korišćenja elektronskog dokumenta, digitalnog potpisa, elektronskog pečata u javnoj upravi i privredi, ali i doprinijeti uštedi usljed smanjenja korišćenja papirnih formi dokumenata.

"Ovim zakonom vrši se dodatno usklađivanje sa Zakonom o elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu, kako bi se kroz povećanje povjerenja u elektronski dokument i digitalizaciju dokumenata, stvorili uslovi za njegovu širu primjenu. Predlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru stvoriće se neophodni normativni okvir koji će obezbijediti sveobuhvatno, ujednačeno, srazmjerno i efikasnije postupanje inspektora, veći stepen profesionalizma i kvaliteta rada inspekcijskog organa, drugih organa, odnosno pravnih lica, a što je od izuzetne važnosti za subjekte nadzora u smislu njihove pravne sigurnosti i predvidiljivosti", pojasnili su iz MJU.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.