Rusija: Preduzećemo

Rusija: Preduzećemo "vojno-tehničke korake" zbog odluke Finske da uđe u NATO

Rusija je danas upozorila da će morati da preduzme "vojno-tehničke korake" zbog odluke Finske da postane članica NATO-a.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da će pristupanje Finske NATO-u "nanijeti ozbiljnu štetu rusko-finskim odnosima, kao i stabilnosti i bezbjednosti u sjevernoj Evropi".

"Rusija će biti prinuđena da preduzme korake odmazde vojno-tehničkih i drugih karakteristika kako bi se suprotstavila narastajućim prijetnjama svojoj nacionalnoj bezbjednosti", navelo je Ministarstvo.

Finska, iako ima pravo da odlučuje o načinima osiguranja sopstvene bezbjednosti, "mora da bude svjesna svoje odgovornosti i posljedica takvog poteza", dodalo je Ministarstvo koje vodi Sergej Lavrov.

Ministarstvo je optužilo Finsku da namjerom da uđe u NATO krši ranije sporazume sa Rusijom, sa kojom dijeli kopnenu granicu dugu 1.340 kilometara.

"Istorija će utvrditi zašto je Finska morala da pretvori svoju teritoriju u bedem u vojnom sučeljavanju s Rusijom, uz gubljenje nezavisnosti u donošenju odluka", piše u saopštenju.

Ranije danas, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da stav lidera Finske da ona bez odlaganja traži prijem u NATO, neće doprinijeti stabilnosti i bezbjednosti u Evropi.

Peskov je kazao da će odgovor Rusije zavisiti od konkretnih koraka koje će NATO preduzeti da približi svoju infrastrukturu ruskim granicama.

Predsjednik i premijerka Finske, Sauli Ninisto i Sana Marin, danas su u zajedničkom saopštenju naveli da ta nordijska zemlja treba "bez odlaganja" da podnese zahtjev za članstvo u NATO-u.

To znači da će Finska gotovo sigurno postati članica alijanse, iako proces pristupanja može da potraje nekoliko mjeseci. Očekuje se da će Finskoj susjedna Švedska za nekoliko dana donijeti odluku o ulasku u NATO, prenosi Beta.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.