Picula: Crna Gora predvodnik politike proširenja u praksi, EU pruža podršku za nastavak integracija
Tonino Picula

"Napredovanje usporeno, nova Vlada mora učiniti više"

Picula: Crna Gora predvodnik politike proširenja u praksi, EU pruža podršku za nastavak integracija

Crna Gora je predvodnik politike proširenja u praksi i ta činjenica se ne smije zanemariti kada se raspravlja o ubrzanju procesa dodjeljivanja kandidacijskih statusa i pristupanja Evropskoj uniji. U isto vrijeme treba naglasiti da od prošlog godišnjeg izvještaja Crna Gora gotovo nije napredovala na svom evrointegracijskom putu. Nažalost, nijedno poglavlje nije zatvoreno od 2017. godine , istakao je Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu i stalni izvjestilac EP-a za Crnu Goru prilikom predstavljanja Izvještaja koje je danas izglasano s 64 glasa za, sedam protiv i četri suzdržanih.

Ovo je Piculin drugi izvještaj o napretku zemlje otkako obavlja dužnost stalnog izvjestioca.

U izvještaju je još jednom izražena kontinuirana podrška evropskoj integraciji Crne Gore i njenim građanima koji u iznimno visokom postotku podržavaju članstvo u Evropskoj uniji.

FSjKgZSXsAEErKu

Međutim, konstatovane su i sve prepreke napretku i sprovođenju reformi.

“Izvještaj je ujedno i izraz jedinstvenog stava proevropskih političkih grupa u Evropskom parlamentu o nedostacima koje treba ubrzano otklanjati, ali i nade da se nova vlada neće suočavati s problemima stare, što podrazumijeva njenu veću operativnost i kontinuiranu podršku Skupštine”, rekao je Picula.

Dodao je kako pregovaračka struktura duže vrijeme nije bila funkcionalna, a kako bi se napredak ostvario, potreban je kompletan i efikasan pregovarački tim.

S jedne strane, u Izvještaju je naglašena zabrinutost zbog stalnih političkih napetosti unutar izvršne i zakonodavne vlasti, nedostatnog napretka u reformi pravosuđa i zbog raširenosti korupcije – dvije ključne reforme za koje je potrebna zakonodavna potpora, kao i ograničen napredak u području slobode medija, u borbi protiv dezinformacija, govora mržnje, uznemiravanja na internetu, politički pristranog izvještivanja te stranog uticaja u crnogorskim medijima.

No s druge strane, pozdravljen je određeni napredak ostvaren u borbi protiv organizovanog kriminala i u međunarodnoj policijskoj saradnji i još važnije, kontinuirano i potpuno usklađivanje Crne Gore sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a, među ostalim i sankcijama EU-a Rusiji, kao i njezino aktivno učestvovao u misijama i operacijama u okviru zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU-a.

Na kraju, izvještaj poziva na konstruktivan i uključiv politički dijalog uz predanost svih parlamentarnih stranaka kako bi se postigao napredak u ključnim reformama povezanima s EU-om te kako bi se umjesto bojkotovanja državnih institucija ojačalo njihovo funkcionisanje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.