Ilustracija

SZO upozorava

"Gojaznost u Evropi poprima oblike pandemije"

Svjetska zdravstvena organizacija, u nedavno objavljenom izvještaju, upozorava da gojaznost u Evropi poprima razmjere epidemije. Ovaj problem se pogoršao u uslovima karantina zbog korone, a dio krivice snose i aplikacije za isporuku hrane, koje se masovno koriste.

Pedeset devet procenata odraslih i jedno od troje djece u Evropi ili ima prekomjernu težinu ili je gojazno. Ovo su alarmantni rezultati objavljeni u novom regionalnom izvještaju SZO za Evropu, koji ukazuju da stopa gojaznosti poprima razmjere epidemije.

Nijedna zemlja u evropskom regionu trenutno nije na putu da zaustavi porast gojaznosti do 2025. Rane studije iz nekih zemalja pokazale su da je prekomjerna težina ili gojaznost povećana kod djece i tinejdžera tokom pandemije.
U svom izvještaju SZO je označila aplikacije za dostavu obroka kao moguće krivce koji doprinose problemu gojaznosti, rekavši da one mogu da podstaknu "sjedeće ponašanje". Pandemija je ubrzala korišćenje ovih aplikacija jer je ljudima savjetovano da ostanu kod kuće.

Izvještaj preporučuje da restorani od kojih se traži da prikazuju informacije o ishrani to rade i u aplikacijama za dostavu, i da, gdje je to primjenjivo, kompanije za isporuku obroka budu klasifikovane kao preduzeća za hranu, tako da budu odgovorne na isti način.

Gojaznost i prekomjerna težina su odgovorni za više od 1,2 miliona smrtnih slučajeva širom regiona svake godine, navodi se u izvještaju i naglašava da je potrebno da države obrate maksimalnu pažnju i reaguju.

Gojaznost stoji iza najmanje 13 različitih vrsta raka i vjerovatno direktno uzrokuje najmanje 200.000 novih slučajeva raka svake godine u regionu. Predviđa se da će u nekim zemljama, prema izvještaju SZO, gojaznost prestići pušenje kao vodeći faktor rizika za rak koji se može spriječiti u narednim decenijama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.