Cijena nafte 107 dolara po barelu
Ilustracija

Cijena nafte 107 dolara po barelu

Cijene sirove nafte tipa Brent biće u prosjeku 107 dolara po barelu u drugom kvartalu ove godine, objavio je specijalizovani portal oilprice.com, pozivajući se na najnovije kratkoročne energetske prognoze Uprave za energetske informacije (EIA).

Prosječna cijena nafte tipa Brent u aprilu je bila 105 dolara po barelu, dok je EIA predviđala da će cijene padati u drugoj polovini godine na 103 dolara po barelu, prije nego što padnu na prosečnih 97 dolara po barelu sljedeće godine.

Međutim, EIA je upozorila da je te projekcije napravila 5. maja, prije bilo kakve zabrane EU na uvoz ruske nafte, što bi, prema ocjeni EIA, dodatno podiglo cijene, navodi portal oilprice.com.

Proizvodnja sirove nafte u SAD će u prosjeku iznositi 11,9 miliona barela dnevno tokom 2022. godine, što je samo 700.000 više od proseka prošle godine.

Sljedeće godine, međutim, EIA predviđa značajnije povećanje, u proseku od 12,8 miliona barela dnevno u 2023.

U svojim projekcijama EI je ocijenila da su predviđanja iz maja podložna povećanom nivou neizvjesnosti koji je rezultat niza faktora, uključujući invaziju Rusije na Ukrajinu.

Globalnu potrošnju nafte i tečnih goriva u aprilu 2022. EIA je predvidjela na na 97,4 miliona barela dnevno, što je povećanje od 2,1 milion barela dnevno u odnosu na prošli april.

Očekuje se da će potrošnja za cijelu 2022. godinu u prosjeku biti 99,6 miliona barela dnevno (BPP), što je smanjenje 200.000 BPD u odnosu na aprilske kratkoročne prognoze STEO.

Agencija Rojters javila je ranije danas da su cijene nafte na međunarodnim tržištima poskočile nadomak 107 dolara, što je podstaknuto zabrinutošću nakon ukrajinske blokade dijela isporuka ruskog gasa u Evropu i intenzivnih pregovora u EU o embargu na rusku naftu.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla za 4,50 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 106,96 dolara.

Na američkom tržištu barelom se u utorak trgovalo po 4,64 dolara višoj cijeni, od 104,04 dolara.

Danas je fokus preusmjeren na znatno smanjeno snabdijevanje Evrope ruskim gasom nakon što je Kijev blokirao glavnu tranzitnu rutu, optuživši ruske snage da gas usmjeravaju u Lugansk.

To je prvi puta od početka ruske invazije da je izvoz preko Ukrajine ograničen, konstatuje Rojters.

U odvojenim izvještajima Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je barel naftne korpe članica OPEC u utorak koštao 108,18, što znači da je pojeftinio za 4,30 dolara u odnosu na prethodni radni dan., navodi britanska agencija.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.