Ljekari na specijalizaciji u Beogradu čekaju novac za kiriju
ilustracija

Ogorčeni

Ljekari na specijalizaciji u Beogradu čekaju novac za kiriju

Crnogorski ljekari na specijalizaciji u Beogradu tvrde da im se za dva mjeseca duguju naknade za odvojeni život. Mjesečna naknada iznosi 333 eura.

U obraćanju koje su dostavili CdM-u, traže da nadležni riješe ovaj problem, jer kako kažu, te naknade nijesu nikava nagrada već im to pripada, a neophodna im je da bi mogli da plate kirije.

Neki od njih su, kako ističu, tamo sa porodicom, jer nijesu imali kome da ostave tek rođenu djecu.

Ljuti su jer niko ne reaguje, a stanarine u Beogradu moraju da plate, jer vlasnici nekretnina u kojima žive nemaju strpljenja da čekaju.

Zato se u pismu obraćaju premijeru Dritanu Abazoviću, ministrima zdravlja i finansija Dragoslavu Šćekiću i Aleksandru Damjanoviću i traže da se ovo pitanje hitno riješi.

Evo šta ljekari poručuju u pismu koje su dostavili CdM-u:

“Mi ljekari koji smo na specijalizaciji u Beogradu se ovim putem obraćamo premijeru Crne Gore, ministru zdravlja i ministru finansija. Na specijalizaciju nas je država Crna Gora poslala.

Uprkos činjenici da ćemo par godina biti odvojeni od svojih naibližih i najmilijih radi dalje edukacije i unapređenja zdravstva u Crnoj Gori imamo po ugovoru da nam se za svaki mjesec uplaćuje odvojeni život kako bi imali za elementarne potrebe, morate da znate da nam već dva mjeseca dugujete nešto što nije nagrada za nas pa da na to moramo da čekamo već nam to pripada.

Za ovakvo stanje ste vi odgovorni, jer vlasnici stanova u kojima se nalazimo nemaju strpljenja da čekaju jer ih ne zanima naš problem i kako ćemo doći do odgovarajućeg iznosa.

Ima nas koji smo morali da pođemo sa cijelom porodicom jer nismo imali kome da ostavimo tek rođenu djecu. Žalosno je što moramo na ovaj način da se obraćamo, ali vi očigledno nemate razumijevanja, pa vas molimo da naš problem što prije riješite i date nam obrazloženje za ovoliko kašnjenje. U najmanju ruku nam dugujete javno izvinjenje i da se ova problematika što prije riješi radi sigurnosti ove a i budućih generacija”, navode oni.

Da napomenemo, kako poručuju, shodno Instrukciji o obračunu zarada i ostalih ličnih primanja zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, za koju su saglasnost dala ministarstva zdravlja i finansija, poslodavac je dužan zaposlenom da obezbijedi naknadu za odvojeni život u visini od 333 eura mjesečno. Ministarstvo finansija je dužno da ovaj iznos proslijedi s obzirom da je ova namjena planirana tekućim budžetom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.