Obavještajne službe SAD: Pat pozicija u Ukrajini, Putin se sprema za dugi rat
ilustracija

Obavještajne službe SAD: Pat pozicija u Ukrajini, Putin se sprema za dugi rat

Sjedinjene Države vjeruju da se ruski predsjednik Vladimir Putin sprema za dugi konflikt u Ukrajini, a ruska pobjeda u Donbasu na istoku možda neće okončati rat, saopštila je direktorka američkih Nacionalnih obavještajnih službi Avril Hejns.

“Procjenjujemo da se predsjednik Putin sprema za dugi konflikt u Ukraijni tokom kojeg i dalje namjerava da postigne ciljeve van Donbasa”, rekla je Hejns tokom svjedočenja u Senatu.

Dodala je da Putin računa na to da će odlučnost Zapada da oslabi tokom vremena, te da postoji zabrinutost zbog toga kako će se konflikt odvijati narednih mjeseci.

“Uzimajući u obzir realnost s kojom se Putin suočava, a to je raskorak između njegovih ambicija i trenutnih ruskih konvencionalnih vojnih kapaciteta, to vjerovatno znači da bi narednih nekoliko mjeseci mogli da vidimo nepredvidljiviju i potencijalno eskalatornu putanju”, upozorila je Hejns.

Direktor Odbrambene obavještajne agencije (DIA) Skot Berijer je na istom pretresu rekao da je rat u pat poziciji.

“Rusi ne pobjeđuju i Ukrajinci ne pobjeđuju, zbog čega smo u određenoj pat poziciji”, ocijenio je Berijer.

Dodao je da je do sada u ratu ubijeno između osam i 10 ruskih generala. Takođe je ocijenio da trenutno, SAD ne vjeruju da je Putin spreman da upotrebi taktičko nuklearno oružje u Ukrajini.

Hejns je pretodno rekla da obavještajna zajednica vjeruje da bi Putin odobrio upotrebu nuklearnog oružja ako bi smatrao da postoji egzistencijalna prijetnja po Rusiju, prenosi Glas Amerike.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.