Adžić: Potrebno jačanje borbe protiv trgovine ljudima

Adžić: Potrebno jačanje borbe protiv trgovine ljudima

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić otvorio je danas konferenciju na temu Procjena rizika i prevencije trgovine ljudima u lancima snabdijevanja i tom prilikom kazao da je Crna Gora veoma rano pristupila izgradnji sistema suzbijanja trgovine ljudima i u tu svrhu ratifikovala najvažnije međunarodne dokumente na ovom planu.

 „Prepoznajemo da je jedini i najbolji mehanizam za uspješno i efikasno suprotstavljanje ovom problemu – uspostavljanje pune kooperativnosti i partnerskog odnosa između državnih organa, nevladinog sektora i međunarodnih organizacija“, saopštio je Adžić.

On je istakao da Crna Gora ima zaokružen sistem koji obuhvata aktivnosti od trenutka identifikacije žrtve trgovine ljudima, pa sve do njene potpune integracije (odnosno re-integracije) u društvo, te da su, kako dodaje, nedavno donesene Preporuke o potrebi jačanja prevencije borbe protiv trgovine ljudima u uslovima masovnih migracionih tokova primljene sa dužnom pažnjom i da će se njihova implementacija intenzivno pratiti.

Na otvaranju konferencije obratila se i šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominik Vag, koja je  kazala da crnogorske privatne kompanije, u procesu razvoja svoje međunarodne trgovine, treba da dokumentuju poštovanje politika i procedura koje sprječavaju trgovinu ljudima i eksploataciju, kao i da pokažu dužnu marljivost u poštovanju ljudskih prava.

„Trgovina radi radne eksploatacije jedan je od najčešćih oblika trgovine ljudima. Države učesnice su podstaknute da preduzmu odgovarajuće mjere za iskorjenjivanje lažnih praksi regrutacije i zapošljavanja koje dovode do eksploatacije. Moramo ojačati ulogu inspektora rada u koordinaciji sa policijskim službama, kako bismo spriječili i odvratili trgovinu ljudima”, kazala je ambasadorka Vag.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.