Dvije novinarke ubijene u Meksiku, 11 od početka godine
Ilustracija

Dvije novinarke ubijene u Meksiku, 11 od početka godine

Vlasti u istočnoj saveznoj meksičkoj državi Verakruz saopštile su da su dvije novinarke koje su radile za sedmični list "El Veraz" ubijene juče, javila je Anadolija.

Od početka godine ubijeno je 11 novinara.

Prema prvim izvještajima, Jesenia Molinedo i Johana Garsiia bile su u automobilu parkiranom ispred prodavnice kada su nepoznati napadači otvorili vatru na njega.

Molinedo i Garsiia u Verakruzu su nove žrtve u talasu nasilja nad novinarima u Meksiku.

Prema međunarodnoj organizaciji za ljudska prava "Article19", Verakruz je jedna od najopasnijih meksičkih saveznih država za novinare. Od 2000. godine ubijena su 33 predstavnika medija.

U svijetu je Meksiko jedno od najopasnijih mjesta za novinare. U Meksiku je od 2000. godine ubijeno 156 novinara.

Prošle sedmice je tijelo Luisa Enriquea Ramizera, koji je radio kao kolumnista u lokalnim novinama, pronađeno u gradu Culiacan.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador žestoko je kritikovan zbog umanjivanja važnosti nedavne serije ubistava.

U martu su članovi Evropskog parlamenta donijeli rezoluciju kojom ga pozivaju da se "pozabavi situacijom".

Kao odgovor, meksički lider je odbacio rezoluciju navodeći da je "klevetnička" i da su "loše obaviješteni".

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.