CGO: MVP da poništi sve nevažeće diplomatske i službene pasoše
Centar za građansko obrazovanje

CGO: MVP da poništi sve nevažeće diplomatske i službene pasoše

Podaci Centra za građansko obrazovanje (CGO) iz marta 2022. ukazuju kako je u Crnoj Gori važeće 669 diplomatskih i 159 službenih pasoša. Ovi pasoši izdati su u skladu sa Uredbom o licima kojima se izdaje diplomatski i službeni pasoš, odnosno, u određenim slučajevima, po odobrenju ministara vanjskih poslova.

Na bazi dostupnih podataka, CGO cijeni da je značajan broj tih lica, a najmanje 131, zadržalo diplomatski ili službeni pasoš suprotno propisima, odnosno da su isti ostali važeći i po prestanku njihovih funkcija, a za nekoliko takvih pasoša nije jasan ni osnov sticanja.

CGO poziva Ministarstvo vanjskih poslova da ove spiskove ažurira i poništi diplomatske i službene pasoše za sva lica koja nemaju osnov da ih više koriste, kad već oni koji su dobili te pasoše nisu bili dovoljno odgovorni da ih sami vrate prestankom osnova korišćenja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.