Đukanović sa delegacijom EPP

"Trebamo evropsku CG ne samo kao predvodnika u integracijama već i kao primjer za druge u regionu"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je delegaciju Evropske narodne partije, grupacije u okviru Evropskog parlamenta koju predvode Andrej Kovačev, portparol za proširenje i susjedstvo EPP, Rasa Junkevičiene, potpredsjednica grupe EPP i njihova predsjednica za vanjske poslove i Vladimir Bilčik, predsjednik Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore.

Đukanović je uz dobrodošlicu parlamentarcima iskazao posebno zadovoljstvo što posjeta koincidira sa obilježavanjem Dana Evrope na prijestonom Cetinju koje je istorijski gledano najevropskije lice Crne Gore, čemu svjedočimo i ovih dana kroz svakodnevnu podršku i solidarnost Cetinjana sa narodom Ukrajine.

“Podsjetivši da je posjeta poslanika kontinuitet dijaloga koji Crna Gora ima sa evropskim institucijama ukazao je na aktuelni trenutak pogoršane bezbjednosne situacije u Evropi koja ima refleksije i na naš region, gdje je na meti evropsko jedinstvo i njen sistem vrijednosti. On je potencirao važnost da Evropa razumije da u ovaj region mora da uloži dodatni napor, cijeneći da je konačna prilika da se region vrati na put ozbiljnih reformi i da ga učinimo dijelom EU – bez prečica i sa zavrijeđenom pozivnicom za život u ujedinjenoj Evropi”, saopšteno je iz kabineta Đukanovića.

On je potvrdio punu spremnost Crne Gore da poštuje pravila te igre i što prije deblokira pregovarački proces, “što će biti prioritet nove vlade”.

Portparol Evropske narodne partije Andrej Kovačev je uz zahvalnost za prijem poručio da je dolazak parlamentaraca u Crnu Goru na Dan Evrope potvrda podrške punopravnom članstvu Crne Gore u EU i snagama u Crnoj Gori koje vode ka tom cilju. On je zahvalio Đukanoviću za pravovremenu i jasnu viziju crnogorskog puta ka EU i u odnosu na geopolitička kretanja i njihov uticaj na Zapadni Balkan koje se sada u Evropi jasnije prepoznaju.

“Trebamo evropsku Crnu Goru ne samo kao predvodnika u integracijama već i kao primjer za druge u regionu i dobar pozitivan signal sa Zapadnog Balkana”, saopštio je Kovačev.

Naglašava da su došli u Crnu Goru da motivišu sve aktere u državi koji imaju snage da ostave iza sebe kratkoročne ciljeve i sagledaju širu sliku. Kovačev je poručio da se jasno vide geopolitički izazovi, uticaj dezinformacija, zloupotreba religije u razne svrhe, što su ozbiljni izazovi ne samo za Crnu Goru već i za region i EU.

Zato nam je, ističe Kovačev, potrebna Crna Gora i Zapadni Balkan da ostanemo ujedinjeni i na evropskom putu.

Predsjednik Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore Vladimir Bilčik kazao je da je formiranje nove Vlade dobra vijest i da je veoma važno da je došlo do procesa sazrijevanja demokratije u regionu i Crnoj Gori. Crna Gora je mala zemlja, ali može da uradi velike stvari za sebe, region i politiku proširenja koju nakon agresije na Ukrajinu doživljavamo potpuno drugačije, kazao je Bilčik. Zato je važno isporučiti rezultate u što kraćem roku u čemu će Crna Gora imati podršku i pomoć partnera iz evropskih institucija.

Predsjednika je pozdravio i hrvatski poslanik Tomislav Sokol sa posebnim zadovoljstvom zbog boravka na Cetinju, simbolu crnogorske državnosti i identiteta.

Uz zahvalnost za jasnu podršku Crnoj Gori da nastavi odlučno do svog cilja predsjednik Đukanović je izrazio zadovoljstvo nastavkom partnerstva u implementaciji politike evropskih standarda i emancipacije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.