Makron: Mir u Ukrajini neće se izgraditi ponižavanjem Rusije
Emanuel Makron

Makron: Mir u Ukrajini neće se izgraditi ponižavanjem Rusije

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je danas u Strazburu da bi se završio rat koji ruska vojska vodi u Ukrajini mir treba graditi bez "ponižavanja" Rusije.

"Sjutra ćemo imati da gradimo mir, ne zaboravimo to nikad. To ćemo morati da radimo sa Ukrajinom i Rusijom oko stola. Ali to se neće uraditi u negaciji, ni isključenju jednog drugim, čak ni poniženjem", rekao je Makron na konferenciji za novinare u Evropskom parlamentu.

Nešto ranije on je u govoru pred EP rekao da kada se mir bude vratio na evropsko tlo, "biće potrebno da se izgrade nove bezbjednosne ravnoteže, a da se nikad ne podlegne iskušenju, ni poniženju, ni duhu revanšizma".

"To je već u prošlosti i suviše uništavalo puteve mira", dodao je Makron praveći paralelu sa Versajskim ugovorom zaključenim poslije Prvog svjetskog rata, kojim je "ponižena" Njemačka.

Od sada Evropljani treba "sve da učine da Ukrajina može da izdrži i da Rusija nikad ne prevlada", poručio je on i dodao da takođe treba sve da se učini da se "sačuva mir na ostatku evropskog kontinenta i izbjegna svaka eskalacija sa Moskvom".

On je naveo da današnji dan daje "dva vrlo različita lica 9. maja", istovremeno Dan Evrope u EU i proslava godišnjice pobjede nad nacističkom Njemačkom 1945. u Rusiji, prenosi Beta

U Moskvi se pokazala "volja za demonstracijom sile, zastrašivanjem i odlučnim, ratobornim govorom" predsjednika Vladimira Putina, rekao je on, dok je u Strazburu, kako je dodao "bilo udruženje građana, nacionalnih i evropskih parlamentaraca" da razmišljaju o "budućnosti" kontinenta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.