Ideja da se predmet – medijska pismenost uvrsti pred kraj osnovne škole

Vojinović ugostio britansku ambasadorku

Ideja da se predmet – medijska pismenost uvrsti pred kraj osnovne škole

Ministar prosvjete Crne Gore Miomir Vojinović danas je u prisustvu sekretarke Ministarstva Jovane Ostojić, primio u zvaničnu posjetu ambasadorku Velike Britanije Karen Medoks i direktoricu BrItanskog Savjeta Vanju Madžgalj, tokom koje su sagovornici održali veoma konstruktivan i prijatan sastanak.

Vojinović je poželio srdačnu dobrodošlicu britanskoj ambasadorki   dok je ona potvrdila  da  zvanična posjeta reflektuje pozitivnu dugogodišnju  saradnju sa Crnom Gorom u oblasti obrazovanja, kao i da je povod posjete uručivanje pozivnice za učešće na Svjetskom forumu obrazovanja u Londonu, koji će se održati od 22. do 25. maja, a  kojem će prisustvovati ministri obrazovanja iz cijelog sveta.

Ministar je istakao da je veoma dobro upoznat sa programom „Škole za 21. vijek”, koji sprovodi Britanski Savjet, a finansira vlada Ujedinjenog  Kraljevstva  i da je veoma zahvalan na pomoći  i podršci koju pružaju obrazovnom sistemu u Crnoj Gori, a koja pruža našoj djeci priliku da budu dio učeničke zajednice Zapadnog Balkana. 

„Ono što je jako značajno i na čemu smo Vam posebno zahvalni jeste činjenica da ovaj projekat omogućava  našem nastavnom kadru i  direktorima škola da usavršavaju svoja znanja”, istakao je ministar Vojinović , dodajući da na ovim temeljima možemo graditi buduću saradnju, i da će implementacija  svih sličnih projekata imati punu posvećenost i podršku Ministarstva prosvjete.

Medoks je saopštila da je Britanski Savjet  u fazi okončavanja ovog projekta, ali da je stvoren održivi model koji ima osnovu za dalju nadgradnju, odnosno da je projekat ostavio jednu vrstu legata kao što je udžbenik za kodiranje.

Takođe, ona je uputila molbu ministru prosvjete da ovaj značajan udžbenik što prije dobije odobrenje Nacionalnog savjeta za obrazovanje, kako bi se mogao  koristiti već od septembra, odnosno od početka naredne školeske godine.

U tom smislu, direktorica Britanskog Savjeta, Vanja Madžgalj pojasnila je da  ovaj udžbenik ima poseban značaj zato što je Britanski Savjet  u saradnji sa Zavodom za školstvo Crne Gore, tokom prošle godine inovirao kurikulum za informatiku i uveo  programiranje i kodiranje kao obavezan modul kurikuluma.

Vojinović je obećao da će iskoristiti zakonske mogućnosti u pravcu formiranja novog Nacionalnog savjeta za obrazovanje,  i da će jedan od prioriteta rada Savjeta biti odobrenje pomenutog udžbenika.

Ambasadorka Medoks se osvrnula na još jedan značajan vid saradnje koja je ostvarena sa crnogorskim školama, a tiče se medijske pismenosti kao vještine koja omogućava učenicima da kritički razmišljaju i donose odluke, te da se smanji uticaj dezinformacija kojima su djeca i mladi izloženi. 

„Ideja je da se predmet – medijska pismenost, uvrsti pred kraj osnovne škole, a za njenu realizaciju je takođe neophodno odobrenje Nacionalnog savjeta za obrazovanje. 

„Nacionalni savjet za obrazovanje treba i mora da se oformi, ne samo zbog važnih projekata i ideja koje ste naveli, već zbog buduće  realizacije velikog broja  aktivnosti Ministarstva prosvjete, ”, poručio je je ministar Vojinović. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.