Hrvatska se divi otporu ukrajinskog naroda, spremna  pomoći svojim iskustvom posleratne obnove

Plenković u Kijevu

Hrvatska se divi otporu ukrajinskog naroda, spremna pomoći svojim iskustvom posleratne obnove

Hrvatska se divi otporu ukrajinskog naroda i njegovim evropskim težnjama i spremna je pomoći svojim iskustvom posleratne obnove, rekao je danas hrvatski premijer Andrej Plenković tokom posjete Kijevu.

Plenković je stigao u nenajavljenu posjetu Kijevu na Dan pobjede u Drugom svjetskom ratu (8. maja u Evropi) i uoči Dana Evrope te je u govoru istakao svesrdnu podršku Hrvatske otporu ukrajinskog naroda agresiji susjedne Rusije, ali i evropskom putu Ukrajine, prenosi agencija Hina.

"Divimo se otporu koji ste pokazali prema ruskoj agresiji. Borite se za slobodu ne samo Ukrajine nego i za vrjednosti koje svi dijelimo", poručio je.

Hrvatska je i sama iskusila agresiju i zato "razumijemo kako je težak pritisak i kako je teško stanje za branitelje i Ukrajince".

"Visoko cijenim heroizam ukrajinskih vojnika koji brane svoje domove, svoje porodice, svoju teritoriju i svoju domovinu", rekao je premijer.

U izjavi na konferenciji za novinare koju je održao sa ukrajinskim predsjednikom Volodimorom Zelenskim hrvatski premijer je insistirao na podršci evropskim težnjama ukrajinskog naroda s kojima je dobro bio upoznat i na čemu je radio i prije nego što je postao premijer.

Plenković je bio predsjednik delegacije Evropskog parlamenta za Ukrajinu i voditelj posmatračkog izaslanstva EP za izbore u Ukrajini 2014, a kao premijer ponudio je Ukrajini, koja se iste godine suočila s proruskom pobunom na istoku zemlje, hrvatsko iskustvo mirne reintegracije Podunavlja.

Ponudio je hrvatsko iskustvo i u posleratnoj obnovi zemlje koje su Hrvati, nažalost, stekli u obnovi posle Domovinskog rata, u posleratnom razminiranju te u procesu pomirenja.

"Ta iskustva željeli bismo podijeliti s vama", rekao je. "Možete uvijek računati na našu punu podršku i na našu solidarnost", zaključio je.

Današnju posjetu nazvao je "simboličnom" i podsjetio da je prošli put boravio u Kijevu prije pet mjeseci kada je sa Zelenskim potpisao izjavu o evropskoj perspektivi Ukrajine.

Pozdravio je uspjeh Ukrajine što je tako brzo odgovorila na upitnik Evropske unije koji je ukrajinskom predsjedniku u Kijevu uručila predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i što je prvi korak na putu neke zemlje koja želi da stekne status kandidata.

Rekao je da će Hrvatska biti na strani Ukrajine i u narednim koracima.

Hrvatska je podržala prvih pet paketa sankcija koje je Evropska unija donijela protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu i podržaće i šesti paket na kom se radi.

Plenković je izrazio zadovoljstvo zbog povratka ambasadorke Hrvatske Anice Djamić u Kijev i rekao da će ambasada normalno raditi ukazujući da je i to "snažan signal podrške Ukrajini i Ukrajincima".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.