Putin: Borimo se protiv nacizma, kao i 1945. godine pobjeda će biti naša
Vladimir Putin

Putin: Borimo se protiv nacizma, kao i 1945. godine pobjeda će biti naša

Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je u nedjelju, 8. maja, da će "kao i 1945. pobjeda biti naša", čestitajući bivšim sovjetskim narodima 77. godišnjicu poraza nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

"Danas se naši vojnici, kao njihovi preci, bore rame uz rame da oslobode svoju rodnu zemlju od nacističke prljavštine sa uvjerenjem da će, kao i 1945. godine, pobjeda biti naša", rekao je Putin, koji je u februaru poslao ruske trupe u invaziju na Ukrajinu.

"Danas je naša zajednička dužnost da spriječimo ponovno rađanje nacizma koji je nanio toliko patnje narodima različitih zemalja", rekao je Putin i dodao da se nada da će "nove generacije biti dostojne sjećanja na svoje očeve i djedove".

Putin je takođe više puta spominjao ne samo vojnike već i civile na "domaćem frontu... koji su razbili nacizam po cijenu bezbrojnih žrtava".

"Nažalost, danas nacizam ponovo diže glavu", rekao je Putin koji je insistirao na tome da su u Ukrajini fašisti koji su prijetnja Rusiji i manjini koja govori ruski na istoku Ukrajine, a za koju Moskva tvrdi da je "oslobodilačka", podsjeća agencija Frans pres.

On je takođe rekao da želi "svim stanovnicima Ukrajine mirnu i pravednu budućnost".

Moskva će u ponedjeljak zvanično obilježiti pobjedu nad nacističkom Njemačkom tradicionalnom vojnom paradom.

Pod vlašću Vladimira Putina, Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara, bivšu sovjetsku republiku koja je proglasila nezavisnost 1991. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.