Đurović: EU je krajnji cilj i odrednica naše države
Danijela Đurović

Čestitka predsjednice Skupštine povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope

Đurović: EU je krajnji cilj i odrednica naše države

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović uputila je čestitku povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, svim građankama i građanima Crne Gore.

"U ime Skupštine Crne Gore i u svoje ime čestitam 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, velike datume evropske i svjetske istorije. Na današnji dan sjećamo se veličanstvene pobjede nad fašizmom i odajemo počast milionima ljudskih žrtava koje su pale u borbi sa okrutnim zavojevačem. Važno je podsjetiti da je, podižući slavni opštenarodni Trinaestojulski ustanak 1941. godine, Crna Gora postala prva država koja je pružila otpor fašističkoj mašineriji zla i zapalila luču slobode u porobljenoj Evropi", ukazala je Đurović. 

Podsjeća da strahovita ratna dešavanja i potreba da Francuska i Njemačka, kao vodeće sile Evrope, krenu putem pomirenja i saradnje, bili su inicijalna kapisla za postavljanje temelja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, preteče Evropske unije, koja je postala zajednička sigurna kuća stotina miliona građana Starog kontinenta. 

"Evropska unija, sa kojom se Crna Gora već deceniju nalazi u pregovaračkom procesu o članstvu, je cilj i krajnje odredište naše države. Njegujući duh antifašizma i brinući o multietničosti i multikonfesionalnosti, Crna Gora je, uprkos brojnim izazovima, nastavila da ide sigurnim putem evropskih integracija. Mir, stabilnost, poštovanje ljudskih i manjinskih prava, vladavina prava i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, te dinamičan ekonomski razvoj, su osnovni principi na kojima počiva evropska porodica naroda, a koje i Crna Gora nastoji da ostvari što je moguće efikasnije i da što prije pristupi EU", poručila je Đurović. 

Vodeći se ovim načelima, sigurna je da će naša država nastaviti da budemo važan faktor stabilnosti i sveukupnog napretka regiona i da ćemo biti prva naredna članica Evropske unije. 

"U to ime i u nadi da će crnogorsko društvo u što skorijem roku dostići potrebne standarde i postati dio najprosperitetnije zajednice država, a vodeći računa o svom antifašističkom nasljeđu, još jednom vam čestitam Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope", kaže se u čestitki predsjednice Skupštine Crne Gore Danijele Đurović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.