Koliko dugo piletina smije biti zamrznuta?
ilustracija

Koliko dugo piletina smije biti zamrznuta?

Većina nas ima naviku zamrznuti hranu koju ćemo kasnije pripremati, no znate li koliko dugo piletina smije biti zamrznuta?

Ako je odmah nakon kupovine stavite u zamrzivač i cijelo vrijeme do upotrebe je zamrznuta, onda će biti sigurna za konzumaciju neograničeno, bez obzira na rokove navedene na pakovanju.

Za najbolji kvalitet, ukus i teksturu, cijelu piletinu čuvajte u zamrzivaču do godinu dana. Pojedinačne komade piletine držite zamrznute do devet mjeseci, a iznutrice ili mljevenu piletinu tri do četiri mjeseca.

Kuhana piletina ima najbolji ukus ako se drži zamrznuta do četiri mjeseca, navodi američko Ministarstvo poljoprivrede. Složenac od piletine najbolje je držati u zamrzivaču do šest mjeseci, kao i piletina u umaku ili pileći temeljac.

Pileće medaljone ili pljeskavice od pilećeg mesa za najbolji ukus i teksturu držite u zamrzivaču između jednog i tri mjeseca.

Imajte na umu da i zamrzivač i frižider uvijek trebaju biti postavljeni na ispravnu temperaturu kako bi hrana ostala svježa i sigurna za konzumaciju prenosi n1.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.