Cetinje: Promocija  knjige Mrak – Jevanđeoski nacionalizam
Sa promocije knjige Mrak – jevanđeoski nacionalizam u biblioteci Njegoš na Cetinju

Cetinje: Promocija knjige Mrak – Jevanđeoski nacionalizam

Istaknuti crnogorski pravnik i indipendista advokat Nikola Belada predstavio je na Cetinju u sklopu JU Narodna biblioteka i čitaonica Njegoš svoju knjigu Mrak – Jevanđeoski nacionalizam.

Promocija knjige i dinamičan razgovor sa samim autorom pružio je odgovore na brojna pitanja koja zaokupljuju crnogorsku javnost duži niz decenija.

“Pitanje položaja CPC kao naše matice koja čini kontinuiranu identitetsku instituciju na kojoj počivaju temelji Crne Gore je pitanje kojem moramo sa pravnog aspekta prići ozbiljno. U svim prethodnim decenijama od 1918. godine pa do danas SPC je rušilački i remetilački faktor koja ne priznaje zakone države Crne Gore. Takođe, ona predstavlja glavnog uzurpatora više od 650 sakralnih objekata u Crnoj Gori od kojih su mnogi izgubili svoj prvobitni izgled, čime je na brutalan način spomeničko blago naše države nepopravljivo uništeno”, istakao je Belada.

Pored ovoga Belada se osvrnuo na međunarodnu pravnu praksu koja jedino priznaje zakon i legitimitet pravno valjanih dokumenata.

U samom razgovoru Belada je iznio mnoge teze, pravne nauke i pravne misli čime je svojom knjigom dao gotovo jedinstveni pravni pečat.

Kako je sam naglasio volio bi da njegova knjiga kao skup pravnih i istorijskih dokumenata posluži državi Crnoj Gori za sva pitanja vezana za status i pravni položaj CPC ali i za demistifikaciju SPC koja na sve načine pokušava da izigra zakone Crne Gore u svoju korist kako bi širila ideju velikosrpskog nacionalizma.

Razgovor sa autorom vodio je književnik Božidar Proročić, dok je moderatorka bila kulturolog Saša Božović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.