Gorivo jeftinije od utorka
ilustracija

Gorivo jeftinije od utorka

Zahvaljujući sinoć usvojenom Zakonu o smanjenju akciza građani će naredne sedmice kupovati jeftinije gorivo. Dizel će prema proračunima koštati euro 62 centa, a eurosuper 95, euro 53 centa.

Akcize na gorivo od utorka biće niže 40 odsto. Zakon o smanjenju akciza  objavljen je u Službenom listu, a Ministarstvo finansija je Vladi već dostavilo sve neophodne odluke kako bi se akcize smanjile prije novog obračunskog perioda cijena goriva, piše RTCG.

Sinoć u Skupštini resorni ministar pojasnio je i šta to znači.

"Faktički to negdje znači da ćemo imati do 25 centi jeftinije gorivo u odnosu na ono što je sada i što bi moglo da bude", kazao je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Gorivo, ipak, neće biti jeftnije za taj iznos jer će prema sadašnjoj cijeni naftnih derivata na berzi sve vrste goriva od utorka biti skuplje skoro 7 centi. Kada se oduzmu akcize i doda novo poskupljenje, eurodizel bi od utorka trebalo da košta euro i 62 centa.

Eurosuper 95 na pumpama biće euro i 53, a eurosuper 98, četri centa skuplji.

Osim smanjenja akciza, na snagu je stupio i zakon o PDV-u na ulje, brašno i so. Tako bi ubuduće cijena litra ulja trebalo da bude niža 15, a brašna 5 centi.

Iz Ministarstva finansija još sinoć su najavili da će pomno pratiti primjenu ovog zakona.

"Pokušaćemo da to što je negdje intencija samog zakona pokaže i u praksi. Odnosno da se ovo predloženo smanjenje stope pdv-a odrazi i na smanjenje cijene ovih artikala i u maloprodaji", naveo je Damjanović.

Da li će trgovci smanjiti PDV na ove proizvode i hoće li niže cijene brašna, ulja i soli značiti i jeftinije pekarske proizvode, danas nijesmo uspjeli da saznamo od trgovaca i pekara.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.