Milovac: Prema Kenteri određena rezerva zbog veza sa DPS-om, dokazana veza između kriminala i državnih službenika
Dejan Milovac, Foto: MANS

"Crnoj Gori potrebna istinska reforma ANB-a"

Milovac: Prema Kenteri određena rezerva zbog veza sa DPS-om, dokazana veza između kriminala i državnih službenika

Crnoj Gori je potrebna stvarna reforma Agencije za nacionalnu bezbjednost, poručio je direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac.

Vlada je juče imenovala predsjednika Atlantskog saveza Crne Gore Sava Kenteru za vršioca dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB).

“Da li će gospodin Kentera biti taj koji će obezbijediti te reforme, ja imam određene rezerve imajući u vidu posredne i direktne veze između Kentere i DPS-a”, naveo je Milovac, u Jutarnjem programu TVCG.

Vidjeli smo i ranije, ističe Milovac, da je utica DPS-a onemogućavao reformu ANB-a.

“Da li će sada biti drugačije, to ćemo da vidimo. Gospodin Kenetera ima šest mjeseci u v.d. stanju da pokaže da li je tu postavljen kao uslov da Abazović dobije podršku za manjinsku vladu ili se zaista može govoriti o konačnoj reformi ANB-a”, naveo je Milovac.

"Potvrđene sumnje o vezama kriminala sa nosiocima vlasti"

Dokumenta Europola, koja su objelodanjena prethodnih dana, potvrda su svih upozorenja koje smo godinama dobijali od EU o tome da postoje veze organizovanog kriminala sa nosiocima vlasti u Crnoj Gori, smatra Milovac.

“Ovo što sada imamo jeste potvrda svih onih sumnji od ranije, još od vremena kada je u javnost isplivao snimak sa svadbe Safeta Kalića, gdje je bio Zoran Lazović, tadašnji agent ANB-a... To je moralo, već tada, da nas upozori na sumnju da su te veze vrlo konkretne i operativne”, navodi Milovac, u emisiji "Dobro jutro Crna Goro".

On ističe da je tada Duško Marković, sa pozicije premijera govorio da je Zoran Lazović bio na operativnom zadatku.

“Pošto se tada nijesmo bavili tim pitanjima, sada imamo situaciju da se Crna Gora percipira kao mafijaška država, kao zemlja gdje mafija, ima poluge moći, a da je država zarobljena tim vezama”, navodi Milovac.

Podsjeća i na slučaj Vesne Medenice i njenog sina, što sve zajedno, kako ističe Milovac govori o uplivu kriminalan u policijsku organizaciju, ali u tužilačku.

“Dobro je pitanje zašto je trebalo da čekamo godinu dana jedan medij objavi te informacije, koje su negdje do kraja ogolile ono što smo svi negdje sumnjali. Ovo je nešto što je trebalo da se desi prvoga dana smjene vlasti u Crnoj Gori, to je ono što je bilo očekivanje”, naveo je Milovac.

Da li ćemo imati epiloge ovih afera, kako navodi Milovac, zavisiće od GST, ali i od reforme policijske i sudske organizacije.

Kaže i da godinu nakon rekordne zapljene kokaina u Crnoj Gori i dalje ne znamo odgovore na neka važna pitanja.

“Ne znamo čiji je bio kokain, imamo neke špeditere, carinike, posrednike u tom poslu koji su završili su zatvoru. Ono što se zapravo desilo, jeste da smo mi prekinuli jednu isporuku. One pohvale, počevši od (Dritana) Abazovića, pa dalje, da smo udarili hobotnici u glavu, mi smo možda odrezali jedan mali pipak, koji je brzo ponovo izrastao. Sigurno je da se taj posao i dalje nastavlja. To nijesu održili rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”, naveo je Milovac i poručio da će za sve to biti potrebni profesionalni policajci, tužioci i sudije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.