Bugarska očekuje da bude izuzeta od embarga EU na rusku naftu

Bugarska očekuje da bude izuzeta od embarga EU na rusku naftu

Bugarska je danas saopštila da očekuje da bude izuzeta od embarga EU na rusku naftu, jer je zavisna od nje.

Jedina rafinerija nafte u Bugarskoj u blizini crnomorske luke Burgas u vlasništvu je ruskog naftnog giganta Lukoil i glavni je dobavljač goriva u toj zemlji.

Potpredsjednik vlade Asen Vasilev rekao je da ta rafinerija već prerađuje do 50 odsto sirove nafte koja nije iz Rusije i da bi teoretski trebalo da bude u stanju da u potpunosti prestane sa uvozom ruske nafte.

"Bugarska, tehnološki, može bez ruske sirove nafte, ali bi to znatno povećalo cijene goriva. U slučaju da Evropska komisija može učiniti izuzeće, željeli bismo da to iskoristimo", rekao je Vasilev.

Slovačka i Mađarska su već tražile takva izuzeća.

Rusija je prošle nedjelje obustavila isporuku gasa Bugarskoj kao odgovor na odbijanje Sofije da ga plati u rubljama, rekavši da time krši ugovore, prenosi Beta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.