Patrijarh Porfirije: Manastiri na Kosovu su baština čitavog svijeta
Patrijarh Porfirije

"Kao takvi su i pod zaštitom UNESCO-a"

Patrijarh Porfirije: Manastiri na Kosovu su baština čitavog svijeta

Poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije izjavio je da svetinje na Kosovu i Metohiji, poput manastira Visoki Dečani i Pećke patrijaršije, pripadaju SPC, ali i da su kulturna baština "čitavog svijeta".

Patrijarh Porfirije je posle posjete manastiru Visoki Dečani rekao novinarima da se "sve što je autentično duhovno, ne ograničava samo na jednog čovjeka ili na jedan narod“.

"Dečani, Gračanica, Bogorodica Ljeviška i sve druge svetinje na Kosovu i Metohiji jesu baština SPC, ali i kulturna baština čitavog svijeta. Zato ne treba da nas čudi što su sve pobrojane svetinje i pod zaštitom Unesko. Otuda treba svi da uložimo napor, monasi to čine, Crkva to čini, ali i svi drugi činioci i na lokalu i šire, ali i globalno da se ovakve svetinje zaštite kao kulturn baština iz XIV vijeka“, naveo je patrijarh a prenijela SPC.

Dodao je da "svi dobronamerni činioci treba da ulože napor ne samo da se čuvaju i očuvaju te svetinje nego da imaju značaj koji su imale kroz istoriju".

"Značaj za nas jer su naše nasleđe, pravoslavno srpsko, ali i za sve druge ljude", izjavio je Porfirije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.