Poslanici danas o odgađanju lokalnih izbora i smanjenju akciza
Skupština Crne Gore

Predstavnici nove parlamentarne većine za, Demokrate i DF protiv

Poslanici danas o odgađanju lokalnih izbora i smanjenju akciza

Skupština Crne Gore danas će razmatrati Predlog dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je predviđeno da izbori u Podgorici i 13 opština budu održani 30. oktobra. Dopune zakona podržane su juče na sjednicama Zakonodavnog odbora i Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Odlaganje izbora za 30. oktobar podržali su poslanici nove parlamentarne većine, dok su protiv bili predstavnici Demokratske Crne Gore i Demokratskog fronta (DF).

Predloženo je da istog dana budu održani izbori u Pljevljima, Rožajama, Plavu, Tivtu, Budvi, Plužinama, Žabljaku, Bijelom Polju, Šavniku, Baru, Danilovgradu, Kolašinu, Podgorici i Golubovcima, opštini u okviru glavnog grada.Za odlaganje izbora glasali su Socijaldemokratska partija (SDP), GP URA, Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijalistička narodna partija (SNP), a ostali nisu bili u sali u trenutku glasanja.

Poslanik DPS-a Danijel Živković je u ime predlagača na sjednici Zakonodavnog odbora podsjetio da je u izvještajima Evropske komisije, OEBS-a i ODIHR-a navedeno da je neophodno obezbijediti održavanje izbora u jednom danu.

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović kazao je da će predstavnici te stranke podnijeti ostavke u Odboru za izborne reforme ukoliko se usvoji "neustavni i nakaradni zakon". On je ukazao da predlog zakona nije usaglašen sa Ustavom i pravnim sistemom Crne Gore, dodajući da se mandat lokalnih samouprava može produžiti samo u slučaju vanrednog stanja.

"Razumijem da smo u nekoj vrsti političkog vanrednog stanja jer imamo kvazipremijera, ali vanredno stanje uvodi predsjednik države. Da li se ikada desilo da neko određuje predsjedniku kada će se održati lokalni izbori", upitao je Martinović.

Predsjednica Zakonodavnog odbora Maja Vukićević kazala je da DF neće podržati predloženi zakon jer nije riječ o objedinjavanju izbora, već o njihovom odlaganju.

Poslanik SNP-a Dragan Vukić rekao je da je ta stranka jedina ostala dosljedna u podršci tom zakonskom rješenju.

Šef kluba poslanika "Crno na bijelo" Miloš Konatar je u ime predlagača na Odboru za politički sistem, pravosuđe i uprave kazao da nema šefa kluba koji nije potpisao takav predlog zakona za objedinjavanje i odlaganje izbora i da taj predlog nije nov. Podsjetio je da se u izvještaju za 2020. godinu konstatuje da nije sprovedena sveobuhvatna izborna reforma i da se izbori održavaju parcijalno.

Dok odbori odlažu izbore, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović donio je juče odluku o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Pljevlja. Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, izbori će biti održani 3. jula 2022. godine. On je prethodno izbore u u Baru, Danilovgradu, Kolašinu i Podgorici raspisao za 19. jun, u Bijelom Polju i Šavniku za 12. jun, a vanredne izbore u Budvi i Tivtu i redovne u Plužinama i Žabljaku za 5. jun.

Danas i o izmjenama Zakona o državnoj upravi

Poslanici crnogorskog parlamenta danas će se izjasniti i o izmjenama Zakona o državnoj upravi kojima je predviđeno da ministarstva mogu imati najviše tri državna sekretara.

Te izmjene inicirao je poslanik Miloš Konatar. On je naveo da je ovo predloženo zbog veličine pojedinih ministarstava, a istakao je i to neće podrazumijevati da svaki resor ima po tri državna sekretara.

Bečić pisao Popi

Lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić uputio je pismo šefici Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici Oani Kristini Popi, u kojem ukazuje da je pet poslanika nove, kako je ocijenio, nelegitimne parlamentarne većine predložilo dopune Zakona o lokalnoj samoupravi koje podrazumijevaju odlaganje lokalnih izbora. Kako je najavio u pismu, ako se to desi, Demokrate će napustiti Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.