Bečić pisao Popi: Odgode li se izbori napuštamo Odbor za izbornu reformu
Aleksa Bečić

Bečić pisao Popi: Odgode li se izbori napuštamo Odbor za izbornu reformu

Lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić uputio je pismo šefici Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici Oani Kristini Popi, u kojem ukazuje da je pet poslanika nove, nelegitimne parlamentarne predložilo dopune zakona o lokalnoj samoupravi, koje kako navodi, podrazumijevaju odgađanje lokalnih izbora. Dodaje i da će ako se to desi, napustiti Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu

"Predloženim zakonom u svemu suprotno Ustavu Crne Gore, Zakonu o izboru odbornika i poslanika, Zakonu o Glavnom gradu, predlaže se odlaganje lokalnih izbora u 14 jedinica lokalne samouprave koji su raspisani ili bi trebali biti raspisani ovih dana, a pored navednog se čak i definiše da će se isti održati 30. oktobra 2022. godine, iako je određivanje datuma održavanja izbora u isključivoj nadležnosti predsjednika Crne Gore. Predloženim zakonom obuhvaćeni su čak i Budva i Tivat, lokalne samouprave u kojima je uvedena prinudna uprava i u kojima su po sili zakona raspisani lokalni izbori za 5. jun", saopštio je Bečić u pismu.

On podsjeća da je Zakonom o izboru odbornika i poslanika i Zakonom o Glavnom gradu definisano da mandat skupština opština i Skupštine Glavnog grada traje četiri godine, te da ni pitanje isteka četvorogodišnjeg mandata nije tretirano predloženim rješenjima.

"Napominjem da ovakav predlog zakona ni sadržinski, ni suštinski nema jednakosti sa Predlogom zakona o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi koji je tadašnja parlamentarna većina podnijela prošle godine sa ciljem objedinjavanja izbora u oko dvadesetak jedinica lokalne samouprave, ali koji je ipak na kraju povučen iz skupštinske procedure i o istom se Skupština nije izjašnjavala", rekao je Bečić.

Prema njegovim riječima, predloženim rješenjem se ne objedinjavaju, već kako navodi, odlažu redovni lokalni izbori, "imajući u vidu da je lokalne izbore u svih 14 jedinica lokalne samouprave predsjednik države mogao da raspiše bez bilo kakvih formalnih smetnji za 5. jun".

"Međutim, nakon parcijalnog raspisivanja lokalnih izbora i podnošenja pomenutog Predloga zakona, jasno je da se radi o koordiniranoj i unaprijed osmišljenoj akciji u potpunosti suprotnoj pozitivnim propisima i elementarnoj logici, a kojom se želi kao i na državnom nivou pobjeći od suda građana, odnosno izbora, koji su suština svake demokratije. Predmetno rješenje je predloženo bez bilo kakvih konsultacija ili dogovora sa opozicijom, uz potpuno zaobilaženje Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu i uz velike kritike nevladinog sektora kojima svjedočimo ovih dana", kazao je Bečić u pismu.

Ukoliko se usvoji Predlog zakona o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi, jasno je, kako je rekao, da je obesmišljeno vođenje bilo kakvog dijaloga između političkih subjekata oko pitanja gdje je nužna kvalifikovana većina.

"Te vas ovim putem obavještavam da će naši predstavnici u Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu ukoliko se usvoji ovakav Predlog zakona isti napustiti i podnijeti ostavke na članstvo u Odboru", zaključuje Bečić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.