Uprava policije Crne Gore

Uz lažne diplome od narednika do glavnih policijskih inspektora

"I policija u Bijelom Polju pod lupom zbog lažnih diploma"

Sudeći po prijavama koje su do sada stigle u Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), postoji sumnja da ima policajaca sa lažnim diplomama o školovanju koji rade na veoma važnim funkcijama u toj bezbjednosnoj instituciji.

Uskoro će biti poznato i koliko dugo su radili na pozicijama koje im po stepenu obrazovanja ne pripadaju, a naknadno će se utvrditi i šteta koju su ti službenici, eventualno, napravili svojim djelovanjem u službi bezbjednosti.

“U anonimnim prijavama navedena su imena i prezimena službenika Uprave policije koji pokrivaju razne pozicije – od policijskog narednika do glavnog policijskog inspektora, što će reći da se prijave odnose na službenike u svim zvanjima”, kazao je za Libertas Zoran Miljanić, državni sekretar u MUP-u i predsjednik Komisije za provjeru validnosti obrazovnih isprava državnih službenika, namještenika i policijskih službenika zaposlenih u MUP-u i Upravi policije.

zoranmiljanic

Zoran Miljanić

On nije odgovorio na pitanje Libertasa koliko dugo su ti službenici na tim pozicijama.

“Kroz analizu personalnih dosijea službenika utvrdiće se koliko su vremena radili na pozicijama koje pokrivaju”, objasnio je.

Miljanić je rekao da je zadatak Komisije da analizira i dalje procesuira svaku prijavu pojedinačno.

Kazao je i da je putem mejla, ali i poštom, pristigao veliki broj prijava i sada ih je već preko 40.

“Komisija djeluje i proaktivno, tačnije u odnosu na pristigle prijave. Analizira se sa kojih visokoškolskih ustanova ima najveći broj prijavljenih, tako da su se već izdvojile neke obrazovne institucije iz regiona, odakle i potiče najveći broj diploma navedenih u anonimnim prijavama. Misli se na privatne fakultete:  Istočno Sarajevo – Sokolac (ukupno je oko 100 diploma službenika sa ovog fakulteta), Fakultet Union Nikola Tesla (60), Distrikt Brčko, Blace, Sremski Karlovci, Novi Pazar, Fakultet u Nišu i druge”, kazao je Miljanić.

On je rekao da se provjere validnosti obavljaju uz asistenciju Sektora granične policije, Kadrovske službe, Sektora za borbu protiv kriminala,  Unutrašnje kontrole policije.

“To radimo uz adekvatne mjere kao što su provjere prelazaka granice, provjera prisustva na poslu u danima prelaska granice, kao i provjere preko Interpola u smislu validnosti isprava. Naglašavam da je ovo kompleksan posao, te da će provjere zbog uključivanja više organizacionih jedinica i saradnju sa Interpolom, kao i traženja međunarodne pravne pomoći, potrajati onoliko koliko je potrebno da se svaka sumnja ispita i detaljno provjeri”, rekao je Miljanić.

Cilj rada ove Komisije, naveo je on, nije da kompromituje i izloži javnosti pripadnike službe za koje se dokaže da nijesu počinili nikakav prestup.

“Zato će svaka prijava biti pažljivo ispitana i za one za koje se utvrdi postojanje nekog krivičnog djela iz ove oblasti, preduzeće se mjere odstranjenja iz službe i krivično procesuiranje”, naglasio je Miljanić i objasnio da Komisija isključivo utvrđuje osnov sumnje, a procesuiranje je u nadležnosti organizacionih jedinica Ministrastva unutrašnjih poslova i Uprave policije i nadležnog Tužilaštva.

Komisija za provjeru validnosti obrazovnih isprava državnih službenika, namještenika i policijskih službenika zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije, formirana je krajem januara ove godine i, kao jedna od preduzetih mjera, bilo je otvaranje mejla i telefona za prijave ([email protected]; broj telefona 020/202-880), upravo iz razloga da svi službenici MUP/UP, kao i savjesni građani, mogu da prijave sve one za koje postoji sumnja da su na nelegalan način došli do svoje diplome.

Libertas

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.