Ilustracija

Zvaničnici SAD saopštili

"Kina poslušala upozorenja u vezi sa Rusijom"

Dva mjeseca nakon upozorenja da bi Peking mogao da pomogne Rusiji u borbi protiv Ukrajine, visoki američki zvaničnici saopštili su da nisu primijetili otvorenu kinesku vojnu i ekonomsku pomoć Moskvi, prenosi N1.

Američki zvaničnici rekli su Rojtersu posljednjih dana da su i dalje oprezni u pogledu kineske dugoročne podrške Rusiji uopšte, ali da se vojna i ekonomska pomoć od koje su strahovali nije dogodila, barem ne još.

Američki predsjednik Džozef Bajden sprema se da ovog mjeseca posjeti Aziju, a njegova administracija će uskoro objaviti prvu strategiju nacionalne bezbjednosti Kine, koja postaje supersila.

"Nismo vidjeli da Narodna Republika Kina pruža direktnu vojnu pomoć ratu Rusije protiv Ukrajine ili sistematske napore da pomogne Rusiji da izbjegne naše sankcije“, rekao je zvaničnik Bajdenove administracije. Nastavljamo da pratimo Narodnu Republiku Kinu i svaku drugu zemlju koja bi mogla da pomogne Rusiji ili na drugi način izbjegne sankcije SAD i partner", dodao je.

Osim što izbjegava direktnu podršku ruskom ratu, Kina izbjegava i sklapanje novih sporazuma između svojih državnih rafinerija nafte i Rusije uprkos velikim popustima. U martu je kineska državna grupa Sinopec suspendovala pregovore o velikoj investiciji u rusku petrohemijsku i gasnu industriju, navodi Rojters, prenosi Hina.

Prošlog mjeseca, američka ambasadorka pri UN pozdravila je uzdržanost Kine na glasanju u UN o osudi ruske invazije. Ali Kina je odbila da osudi rusku akciju u Ukrajini i kritikuje sankcije Zapada Moskvi.

Trgovina između Rusije i Kine porasla je u prvom kvartalu, a dvije zemlje su u februaru ponovo potvrdile partnerstvo "bez granica“.

Kineska ambasada u Vašingtonu u ponedjeljak je u tekstu od 30 stranica optužila SAD za širenje "neistine“ kako bi diskreditovala Kinu u vezi sa Ukrajinom, uključujući tvrdnju u martu da je Rusija zatražila od Kine vojnu pomoć.

Ambasada napominje, međutim, da su američki zvaničnici od tada saopštili da nisu vidjeli dokaze da je Kina pružila takvu pomoć.

Bajden nije govorio o tome da Kina pomaže Rusiji otkako je novinarima u Briselu 24. marta rekao da se u telefonskom razgovoru sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom „uvjerio da razumije posljedice“.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je prošle nedjelje pred Komitetom Senata za spoljne poslove da Kina ima „značajan rizik za reputaciju“ jer je ruski saveznik i da „za sada ne vide značajnu kinesku podršku ruskoj vojnoj akciji“.

Bajden će posjetiti Tokio i Seul, ali ne i Kinu. On će se takođe sastati sa indijskim i australijskim liderima tokom sastanka Kuad-a u Tokiju. Ovo će biti njegova prva posjeta Aziji kao predsjednika.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.