NSD: Mandić i Kovačević tražili da se Cetinje javno ogradi od napada na srpsku djecu

NSD: Mandić i Kovačević tražili da se Cetinje javno ogradi od napada na srpsku djecu

Veoma nas je začudilo utrkivanje stranaka cetinjske vlasti i opozicije u napadima na predsjednika NSD Andriju Mandića i gradonačelnika Nikšića Marka Kovačevića koji su samo tražili da se Cetinje javno ogradi od napada na srpsku djecu u tom gradu. Umjesto tog čina, dobili smo najvulgarnije napade i vrijeđanja od cetinjske kamarile, saopštili su iz Nove srpske demokratije.

Kako su naveli, nije Cetinje postalo Prijestonica odlukom samo građana tog grada, nego su narodni predstavnici čitave Crne Gore 1992. godine u republičkoj Skupštini glasali za takvo ustavno rešenje.
 
"Iako Crna Gora nije monarhija, te pored toga što je Podgorica Glavni grad republike, jasno je da se Cetinje ponovo proglasilo prestonicom zbog prošlosti i trona Petrovića. Tako veliku čast i visoko zvanje prestonice, kao i ogromna finansijska sredstva koja su po tom osnovu usmjerena ovoj opštini, treba bar pristojnim ponašanjem pravdati i svakog dana dokazivati. Veoma je važno podsjetiti gradske čelnike Cetinja da je novac koji im pristiže iz republičkog budžeta uzet iz džepova svih građana i da oni izvan Cetinja zaslužuju poštovanje ovog grada.
 Zar nisu i srpska djeca, čiji narod uplaćuje jednu trećinu novca koji se daje ovoj opštini, zaslužila uljudno ponašanje ili im je zabranjen pristup prestonici? Da li je prihvatljiv i evropski rezon po kome su srpske pare dobrodošle na Cetinje, ali je Srbima dolazak zabranjen? To je logika koja je danas dominantna kod političara ove opštine", tvrde u NSD.

U toj partiji tvrde da Cetinje počinju da zaobilaze mnogi.
 
"Niko od belvederskih ekstremista koji kamenuju srpsku djecu ne traži ništa, osim da se civilizovano ponašaju. Zbog nazadnih istupa, Cetinje počinju da zaobilaze mnogi. Kakva je to prestonica koja nije spremna da primi svakoga, poštuje različitosti i svačije mišljenje? Upravo je polazna ustavna ideja bila da grad pod Orlovim kršem okuplja, a ne da rastjeruje. Kako je Cetinje u propisanoj ustavnoj proceduri dobilo status Prestonice i kako je zakonom propisano koliko novca dobija iz budžeta Crne Gore, tako se to sve može i da promijeni.  Nastavak ovakvih nasilničkih istupa, a posebno solidarnost sa ekstremistima koju su demonstrirali narodni predstavnici te opštine, velika su sramota za ovaj grad. Ono što se desilo srpskoj djeci, ranije se dešavalo mnogim drugim, a ponovo može bošnjačkoj, albanskoj ili crnogorskoj djeci koja ne dijele načela formulisana na Adžića krivini", navode iz Nove.

Kako kažu, zasluge onih koji unose mržnju i netrpeljivost se jedino pišu minusima.

"Čime se status i ugled Prestonice topi kao snijeg na Lovćenu. Crnoj Gori ne treba neka evropski zaostala komuna što psuje na svakog prolaznika koji ne zapjeva belvedersku pjesmu. O tome treba da razmišljaju oni koji glumeći modernost, a kršeći osnovna ljudska prava i slobode, guraju zemlju unazad", zaključuju iz NSD.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.