Šarićeva grupa dokaz da balkanske strukture preuzimaju šverc
Darko Šarić

Šarićeva grupa dokaz da balkanske strukture preuzimaju šverc

Balkanski trgovci kokainom stalno dobijaju uticaj na transatlantsku trgovinu kokainom, o čemu svjedoče informacije proistekle iz ključnih nedavnih hapšenja.

Dana 25. aprila, u novom izvještaju je iznijeto kako je Darka Šarića, srpsko-crnogorskog trgovca kokainom, evropske policijske snage polako, ali sigurno, pratile prije njegovog hapšenja 14. aprila, zajedno sa četvoricom članova njegove kriminalne organizacije.

Hapšenja su se pridružila drugoj operaciji koju su istog dana sproveli srpski, hrvatski i Europolovi agenti protiv grupe sa sjedištem u Hrvatskoj koja je na sličan način optužena za šverc kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Dvije grupe su u hrvatskim medijima povezane zbog saradnje u trgovini drogom i umiješanosti u pokušaj ubistva balkanskog švercera, koji se dogodio 2020. godine u Gvajakilu u Ekvadoru.

Šarićevo hapšenje izazvalo je naslove u balkanskim medijima. Godinama je vodio jednu od najuspješnijih organizacija za trgovinu kokainom sa Balkana, nadgledajući multikontinentalnu operaciju.

Saga o Darku Šariću je na mnogo načina simbol evolucije balkanskih trgovaca kokainom u Južnoj Americi: praćenje njihovog uspona, potencijal za ciljano nasilje i sposobnost vođenja poslova iza rešetaka.

Do kasnih 2000-ih, Šarićeva mreža je imala čvorove u većem dijelu Južne Amerike, uključujući Kolumbiju, Ekvador, Argentinu, Urugvaj i Brazil.

Šarićev profit od trgovine drogom procijenjen je na 1,2 milijarde dolara godišnje.

Šarićev uticaj je bio toliki da je postavio scenu za sadašnju generaciju balkanskih trgovaca kokainom, pri čemu su mnogi crnogorski kriminalci započeli karijeru radeći na njegovim i narko-čamcima njegovih savremenika, kaže Saša Đorđević, koordinator na terenu za Srbiju i Crnu Goru (Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovnog kriminala).

„Kasnije je [crnogorska] kotorska kriminalna organizacija naslijedila Šarićev biznis sa kokainom“, rekao je Đorđević za InSight Crime.

RTCG

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.