Đurović: Skupština će dati sve od sebe da poboljša položaj novinara u društvu
Danijela Đurović

Predsjednica Skupštine čestitala Dan novinara

Đurović: Skupština će dati sve od sebe da poboljša položaj novinara u društvu

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović čestitala je 3. maj, Svjetski dan slobode medija, svim medijima i medijskim poslenicima u Crnoj Gori.

""Uprkos određenim poboljšanjima, atmosfera u kojoj rade mediji u Crnoj Gori i dalje nije na potrebnom nivou, a o tome najbolje svjedoče nerazriješeno ubistvo Duška Jovanovića i pokušaji ubistva Olivere Lakić i Tufika Softića. Nažalost, napadi na novinare nisu prestali ni posle prve demokratske smjene vlasti 2020. godine, pa smo bili svjedoci više slučajeva napada i vršenja pritiska na poslenike javne riječi. Nije potrebno govoriti koliko je neophodno da nadležne institucije učine sve kako bi se učinio korak naprijed u pravcu razrješavanja ovih slučajeva"; ukazala je Đurović. 

Pored napada i nesigurnosti, veliki problem kako navodi predstavlja i loš ekonomski položaj medija, koji je veoma često praćen pojavom autocenzure, kao i sve manjom zainteresovanošću za bavljenje istraživačkim novinarstvom.

"Danas možemo reći da RTCG više nije bastion jedne partije, već da se na njoj mogi čuti sva, vrlo često potpuno različita politička mišljenja, što je veliki korak naprijed ka stvaranju istinskog Javnog servisa koji će biti na usluzi svima.  Posebno treba istaći da su novinari dali veliki doprinos adekvatnom informisanju javnosti tokom trajanja pandemije Covid 19 i da je njihovo pravovremeno i objektivno izvještavanje pomoglo održanju stabilne zdravstvene situacije u zemlji", poručila je Đurović.

Uprkos svim teškoćama, uvjerena je da će nova vladajuća struktura vrijedno raditi na podsticanju medijskog pluralizma i medijskih sloboda, kao i na jačanju nezavisnosti medija, jer bez slobodnih novinara i medija nema ni istinskog demokratskog društva.

"U tom smislu, očekujem da ćemo se već naredne godine moći pohvaliti njihovim mnogo boljim položajem. Skupština Crne Gore će tome dati svoj maksimalan doprinos", zaključila je Đurović.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.