Begić: Virus morbila dovodi do kompletnog obaranja imunskog sistema kod djece
Begić

Našoj zemlji prijeti epidemija zbog niskog stepena imunizacije

Begić: Virus morbila dovodi do kompletnog obaranja imunskog sistema kod djece

Viši konsultant za zdravlje u UNICEF-u Senad Begić upozorio je na veoma nizak stepen imunizacije u našoj zemlji, navodeći da je on na najnižem nivou otkad se sprovodi u Crnoj Gori. Našoj zemlji, kako je rekao, prijeti epidemija morbila, navodeći da roditelji u našoj zemlji generalno ne odbijaju vakcinaciju već je odgađaju za kasnije uzraste. Stoga je ključna imunizacija na vrijeme.

Govoreći o razlozima niskog obuhvata imunizacije, Begić je u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" na TVCG saopštio da je za to više razloga, ali da je konkretno to prva cijena koju zdravstveni sistem plaća zbog pandemije korona virusa.

"Dakle, prvi i direktan uticaj korona virusa, a drugo nagomilalo se kod nas, u našem narodu, dosta lažnih informacija i vjerovanja, te vršnjačkog pritiska koji roditelje dovodi u veliku količinu zabluda što rezultira odgađanjem vakcinacije djece", pojasnio je Begić, prenosi Portal Rtcg.

U takvoj kombinaciji teorija zavjere, korone i netačnih informacija, navodi on, imamo nezadovoljavajuće nizak stepen zaštite djece od zaraznih bolesti.

On je pojasnio nagli pad obuhvata počinje 2014. godine, kada je u Crnoj Gori krenula orkestrirana medijska kampanja antivakcera iz regiona koji su došli i dobili na značaju.

"I začarani krug je krenuo pa sada imamo ovo što imamo. Koliko je opasno odgađanje imunizacije? Jako je opasno, iz činjenice što jedno po jedno odloženo dijete dolazimo do 15.000 predškolske djece koja nijesu vakcinisana", rekao je Begić.

U pitanju su djeca koja su, kako je rekao, raštrkana po Crnoj Gori, što je epidemiološki opasno i nezahvalno.

Najniži obuhvat vakcinacije je u Budvi, zatim slijede Cetinje i Bar...

Begić je objasnio da virus morbila, kad inficira dječji organizam, dovodi do kompletnog obaranja imunskog sistema.

"On briše imunsku memoriju. Postoje naučni radovi u kojima se koristi termin 'imunološko resetovanje', da memoriju briše ili ih vrati na niske nivoe. U takvom organizmu dijete postaje podložno bakterijskim i virusnim infekcijama", upozorio je on.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.