Preminuo legendarni trener Jugoslavije, Ivica Osim
Ivica Osim

U 81. godini

Preminuo legendarni trener Jugoslavije, Ivica Osim

Legendarni selektor Jugoslavije i fudbalski trener Ivica Osim preminuo je u 81. godini života posle duge i teške bolesti.

Osim je rođen u Sarajevu 1941. Fudbalsku karijeru započeo je u Željezničaru gdje je igrao 11 godina i na 250 odigranih utakmica postigao 75 golova. Još je igrao za Strazbur, Sedan i Valensijen.

Za reprezentaciju SFR Jugoslavije igrao je 16 puta i postigao osam golova. A bio je i dio ekipe koja je osvojila srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu 1968.

Mnogo veće ime ostvario je kao trener. Vodio je svoj Željezničar do najvećeg uspjeha u Evropi, kada je došao do polufinala Kupa UEFA i ispao od mađarskog Videotona. Bio je i trener Partizana sa kojim je osvojio nacionalni kup, a još je vodio Panatinaikos, Šturm sa kojim je bio i šampion, a bio je trener i u Japanu.

Kao selektor Jugoslavije vodio je reprezentaciju na Svetskom prvenstvu u Italiji 1990. kada su Plavi došli do četvrtfinala i ispali od Argentine na penale.

Osim je preminuo u Gracu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.