OTP grupa podnijela krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora

OTP grupa podnijela krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora

Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) dostavljena je u petak krivična prijava OTP grupe protiv nekadašnjeg izvršnog direktora Crnogorske komercijalne banke (CKB) Pala Kovača, zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj u privrednom poslovanju, potvrđeno je "Vijestima" u CKB banci.

Krivična prijava protiv Kovača uslijedila je nakon interne istrage unutar OTP grupe nakon što je tokom posljednje revizije otkrivena pronevjera od gotovo 15 miliona eura unutar sistema Privatnog bankarstva, zbog čega je banka u februaru dostavila krivičnu prijavu SDT-u protiv dvoje zaposlenih, zbog sumnje da su "skidali" novac sa računa 200 klijenata banke.

Glavni izvršni direktor CKB-a Pal Kovač je u septembru 2021. godine razriješen dužnosti u banci, navodno, takav je bio njegov dogovor sa OTP grupom ali je nakon otkrivanja milionske pronevjere menadžmentu CKB-a bilo i čudno kako je kao on kao najveći pojedinačni klijent Privatnog bankarstva ostavio račun u banci.

"Intenzivno sarađujemo sa nadležnim državnim organima u cilju što efikasnijeg rješavanja pokrenutih postupaka i nastavljamo sprovođenje interne kontrole poslovanja. Posebno želimo naglasiti da će sva lica za koja se utvrdi postojanje osnova sumnje da su izvršila krivično djelo, biti procesuirana pred nadležnim državnim organima, bez obzira na njihov status ili poziciju u banci", saopšteno je "Vijestima" u CKB banci.

Kovač je i u Odboru direktora državne firme Montenegro Works koju je formirala bivša Vlada Crne Gore premijera Zdravka Krivokapića.

OTP grupa u krivičnoj prijavi navodi da Kovača sumnjiči da nije savjesno obavljao svoju dužnost unutar sistema banke zbog čega je došlo do milionske štete i pronevjere novca klijenata.

CKB banka, kako je to najavljeno u februaru, počela je sa procesom vraćanja novca klijentima, sa čijih računa je nestao kapital, a u banci je "Vijestima" potvrđeno da "dobro teče ta dinamika te da se očekuje da će proces uskoro biti okončan".

OTP grupa iz Mađarske je u aprilu 2017. godine postavila njihovog bankara od povjerenja Kovača u top menadžment crnogorskog CKB-a, a za vrijeme njegovog mandata ta banka se spojila i sa Podgoričkom bankom.

Odlukom OTP grupe, nakon što je Kovač razriješen dužnosti na njegovo mjesto je postavljen još jedan Mađar - Tamaš Kamaraši.

SDT vodi izviđaj o milionskoj pronevjeri novca u banci, preko sistema Privatnog bankarstva, a vjeruje se da su zaposleni vodili dvostruko knjigovodstvo kako bi uspjeli da odrade veliki broj transfera novca sa računa klijenata.

Izvor: Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.