Međupartijski dogovor: DPS-u 200 funkcija „po dubini”

Međupartijski dogovor: DPS-u 200 funkcija „po dubini”

Demokratska partija socijalista u međupartijskom dogovoru stranaka koje su ušle u Vladu i onih koje je podržavaju u Skupštini može da dobije skoro 200 funkcija u državnim preduzećima i upravnim odborima, s pravom da prva bira, saznaje „Dan“ iz izvora iz više vladajućih partija.

Prema nekim procjenama na nivou javnih i državnih preduzeća, ustanova i upravnih odbora u Crnoj Gori postoji skoro 600 funkcionerskih mjesta koja partije koje su sada vlast mogu da podijele između sebe jer o tim foteljama odlučuje vlada premijera Dritana Abazovića. Od tih 600 mjesta trećina pripada DPS-u.

Ovu informaciju niko nije htio zvanično da komentariše, ali smo njenu potvrdu dobili iz nekoliko izvora.

"Istina je da postoji dogovor da DPS-u može da pripadne 30 odsto tih mjesta. Međutim, malo je vjerovatno da će to biti i ostvareno. Kratko je vrijeme. Te pozicije zauzimaju kadrovi koji su postavljeni za vrijeme vlade Zdravka Krivokapića. Oni imaju ugovore i svoja prava, a u DPS-u u ovom trenutku nisu spremni da se bave njima", rekao je jedan od  sagovornika Dana koji je želio da ostane anoniman.

To, međutim, ne znači da neke pozicije neće biti preuzete, ističu izvori lista.

Naravno da su direktorska mjesta u upravnim odborima najvećih preduzeća koja uspješno posluju veoma interesantna i da niko ne može ostati imun na njih. Od izbora 30. avgusta 2020. do danas istekli su svi rokovi koji su funkcionerima DPS-a garantovali „bijeli hljeb“, odnosno plate i nakon napuštanja funkcija, tako da ovaj „povratak u igru“ partije Mila Đukanovića za njih dolazi u pravom trenutku.

U svakom slučaju, pozicije u upravnim odborima i direktorska mjesta u Elektroprivredi, CEDIS-u, Luci Bar, rudnicima, velikim javnim preduzećima i ustanovama neće biti tek tako prepušteni staroj vlasti i vrlo brzo će doći do promjena u njima.

Prema nezvaničnim informacijama podgoričkog lista, postoji i šema po kojoj bi u kompanijama i preduzećima u kojima je kadar DPS-a zauzeo poziciju direktora njegov zamjenik i predsjednik upravnog odbora moraju biti iz GP URA ili Socijalističke narodne partije, odnosno iz ostalih partija koje su u Vladi.

U DPS-u su posebno zadovoljni što će, ako budu htjeli, u narednom periodu moći da značajan broj smijenjenih direktora u obrazovnim ustanovama vrate na radno mjesto.

Oni smatraju da je bivša ministarka Vesna Bratić ostavila pustoš u obrazovnom sistemu i da mnogi direktori koji su nepravedno smijenjeni imaju pravo da se vrate na staro radno mjesto.

Kadrovske promjene podrazumijevaju i procedure, odnosno odluke Vlade, zatim odluke upravnih odbora itd. Ali, isplati se čekati i kvota od 30 odsto za nekoga ko podržava izvršnu vlasti a ne nosi odgovornost koju ima Vlada u svakom slučaju je veoma privlačna za DPS.

DAN

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.