Univerzitetu fali više od 3,5 miliona eura za uvećanje plata
Univerzitet Crne Gore

Upravni odbor traži od nadležnih da im obezbijede novac da bi mogli od 1.jula da isplaćuju povećane zarade akademskom osoblju

Univerzitetu fali više od 3,5 miliona eura za uvećanje plata

Univerzitet Crne Gore apeluje na Vladu i nadležna ministarstva da im u što kraćem roku obezbijede novac kako bi mogli od prvog jula da isplaćuju uvećane zarade zaposlenima, što je predviđeno izmijenjenim zakonom.

Nedavno je Skupština Crne Gore na inicijativu poslanice prof.dr Branke Bošnjak usvojila izmijenjeni Zakon o zaradama u javnom sektoru kojim su uvećani koeficijenti akademskom osoblju. Problem je nastao što budžetom za ovu visokoškolsku ustanovu nije planirana ta dodatna obaveza. Zato iz Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore kažu Pobjedi da budžetski iznos UCG od 25,5 miliona eura neće biti dovoljan za pokrivanje dodatnih troškova.

Upitani ukoliko se profesorima od prvog jula ne počne isplaćivati uvećana zarada, da li se mogu očekivati tužbe, kažu da je preuranjeno govoriti o pokretanju bilo kakvih sudskih sporova.

"Jer duboko vjerujemo da će nadležni shvatiti da postoji ozbiljan nesklad između opredijeljenih budžetskih sredstava i efekata donesenog zakona, te da će ili kroz rebalans budžeta ili na neki drugi način obezbijediti nedostajuća sredstva", rekli su oni.

Najveće povećanje za 71,5 odsto

Primjenom zakona redovnim profesorima plata se povećava za 65,4%, vanrednim za 71,5% i docentima za 65,3%. Osnovna zarada redovnog profesora sada iznosi 1.176,30 eura (bruto). Zakonom definisano povećanje zarade ne utiče na ukidanje obračuna časova preko norme koji prima nastavni kadar.

"Primjena ovog zakona treba da počne 1. jula 2022. godine, a na osnovu projekcije Univerziteta Crne Gore za šest mjeseci nakon perioda kada zakon stupa na snagu, nedostaje 3.568.779,22 eura sredstava za isplatu zarada u skladu sa donijetim zakonom, za lica u radnom odnosu - redovne, vanredne profesore, docente i lica sa naučnim zvanjem, kao i za spoljne saradnike i kliničare", precizirali su iz Upravnog odbora.

Prijavljivali problem

Navode da povećanje zarada univerzitetskim profesorima nije obuhvaćeno zahtjevom za budžetskim sredstvima za 2022. godinu koji je UCG blagovremeno dostavio Vladi Crne Gore na razmatranje i usvajanje. Tačnije, Ministarstvu finansija i socijalnog staranja i Ministarstvu prosvjete, nauke, kutlure i sporta. Zbog nedostajućeg novca, nadležnim ministarstvima uputili su dopis 7. aprila ove godine. I Skupštini su ukazivali na problem.

Kažu da sa potpredsjednicom Skupštine Crne Gore Brankom Bošnjak UCG nije imao zvaničnu komunikaciju po ovom osnovu.

"Ipak, kao što smo već ukazali, pokretanje inicijative za poboljšanje položaja akademskog osoblja putem donošenja zakona smatramo dobronamjernim aktom", zaključuju iz Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.