Sjeverna Makedonija: Spremni smo da ruski gas plaćamo u rubljama

Sjeverna Makedonija: Spremni smo da ruski gas plaćamo u rubljama

Sjeverna Makedonija je spremna da ruski gas plaća u rubljama, objavila je danas centralna banka.

Narodna banka Sjeverne Makedonije je dodala rublju u kursnu listu, a guvernerka Anita Angelovska Bežovska je rekla da je centralna banka napravila sve potrebne izmjene i da više ne postoje prepreke uvozncima gas iz Rusije plaćaju u rubljama.

"Sve što je bilo do Centralne banke kao reglative već je spremno. Posljednjih mjesec dana je napravljena promjena i preduzeća koja su uvoznici gasa nemaju nikakvih smetnji za blagovremeno snabdijevanje. Transakcije za plaćanje ruskog prirodnog gasa mogu se obaviti u rubljama ako je potrebno", rekla je Bežovska na konferenciji za novinare.

Najveći makedonski izvoznici, metalska industrija i kompanije u industrijhskim zonama, kažu da će morati da zaustave rad u slučaju da stane dotok prirodnog gasa, jer nemaju alterativu u ovom trenutku.

Ministar ekonomije Sjeverne Makedonije Krešnik Bekteši rekao je juče da nema prekida u isporuci ruskog gasa toj zemlji preko Bugarske, ali da u slučaju da Gasprom prekine snabdijevanje postoji alternativa i da industrijski objekti mogu da koriste mazut, prenosi Beta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.