Crna Gora poslala OLAF-u 13 informacija o firmama u Slobodnoj zoni u Baru
Luka Bar

Istraga o slanju duvana

Crna Gora poslala OLAF-u 13 informacija o firmama u Slobodnoj zoni u Baru

Evropska kancelarija za suzbijanje prevara - OLAF zatražila je od Uprave prihoda i carina Crne Gore podatke o kompanijama i njihovim ovlašćenim zastupnicima koji posluju u Slobodnoj zoni Luka Bar, i od 15.juna 2021. do 20.marta ove godine u tom smislu razmijenjeno je 13 informacija. To se navodi u Prilogu Vlade Crne Gore za redovni godišnji izvještaj Evropske komisije. Kako se ukazuje na sajtu Vlade, u skladu s utvrđenom praksom u okviru praćenja i analize stanja u procesu evropske integracije, Crna Gora najmanje dva puta godišnje formalno informiše Evropsku komisiju o ukupnim aktivnostima koje se realizuju na ovom planu.

U pomenutom periodu, kako se navodi, s Evropskom kancelarijom za suzbijanje prevara (OLAF) razmijenjena je 71 informacija u vezi s kretanjem duvana i duvanskih proizvoda, preko AFIS sistema kojem Uprava prihoda i carina ima pristup do nivo zemlje kandidata.

"Takođe, u istom periodu Uprava prihoda i carina je postupala po zahtjevima OLAF-a u odnosu na kompanije i njihove ovlašćene zastupnike koji posluju u Slobodnoj zoni Luka Bar, te je s ovom kancelarijom, u izvještajnom periodu, razmijenjeno 13 informacija", navodi se u vladinom dokumentu. 

Kako se tvrdi, shodno bilateralnom memorandumu o razumijevanju i saradnji s Upravom prihoda i carina Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske (HMRC) u izvještajnom periodu su razmijenjene 84 informacije u vezi s kretanjem duvana i duvanskih proizvoda .

Pritom je, kako se ističe, odgovoreno na sedam zahtjeva za dostavu podataka i dokumentacije u vezi s kretanjem duvana i duvanskih proizvoda.

Vlada je krajem prošle godine usvojila Odluku o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u Slobodnoj zoni Luka Bar kojom se na detaljniji način propisuje postupanje carinskog organa u dijelu zabrane skladištenja duvanskih proizvoda.

Pomenutom odlukom se u potpunosti zabranjuje smještanje duvanskih proizvoda u Zoni, osim pretovara, a carinski organ se zadužuje da ukine odobrenja o vođenju evidencije za skladištenje duvanskih proizvoda i bez odlaganja naloži regulisanje statusa zaliha koje su zatečene u Slobodnoj zoni.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.