Milko Joksimović, Foto: Anadolija

Joksimović iz IJZ upozorava

"Crnoj Gori prijeti epidemija malih boginja, poražavajuća statistika obolijevanja od raka grlića materice"

Crna Gora se nalazi na korak od epidemije malih boginja, upozorio je epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IJZCG) dr Milko Joksimović. On je dodao da je izvjesno da će vakcinacija protiv HPV virusa početi u septembru. Trenutna situaciju u Crnoj Gori kada je obolijevanje od raka grlića materice ocijenio je poražavajućom. On je iznio i procjene Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za 2020. godinu koje govore da Crna Gora ima najveću stopu obolijevanja i umiranja od invazivne forme raka grlića materice u Evropi.

Epidemiolog IJZCG je upozorio da se Crna Gora nalazi na korak od epidemije malih boginja.

"Ono što možemo očekivati ako se to brzo ne popravi je epidemija. Procenat vakcinisane djece je izuzetno nizak i država mora da odluči šta će da radi sa tim ili nas čekaju scenariji koje ne bismo željeli da vidimo", upozorava Joksimović.

Izvjesno je, kaže Joksimović, da će vakcinacija protiv HPV virusa početi u septembru.

Poručuje da je njihova bezbjednost višestrko potvrđena.

"Radi se o jednoj od najbezbjednijih vakcina, njeni rezultati u prevenciji su odlični", kazao je epidemiolog IJZCG.

Kaže da su sve vakcine koje se daju djeci važne ali ova, kako dodaje, ima dodatan kvalitet, a to je zaštita od malignih bolesti.

"Trenutna situacija u Crnoj Gori kada je obolijevanje od raka grlića materice je poražavajuća. Procjene Svjetke zdravstvene organizacije za 2020. godinu su da Crna Gora ima najveću stopu obolijevanja i umiranja od invazivne forme raka grlića materice u Evropi", istakao je drJoksimović.

Kada je imunizacija u pitanju, kaže Joksimović, Crna Gora se nalazi na prekretnici.

"Naš rutinski program imunizacije je pred nikada većim izazovima", kazao je Joksimović u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" na Javnom servisu.

On je istakao da svijest o značaju imunizacije moramo da unapređujemo. Smatra da neće biti lako povratiti povjerenje na nivo od prije nekih desetak ili više godina.

Poručuje da je vrlo bitno da se poštuje kalendar imunizacije i svako iskakanje iz kalendara, kaže, pravi probleme pogotovo kada je u pitanju rutinska imunizacija.

"Da nije važno da u tom momentu treba da se primi vakcina onda kalendar imunizacije ne bi ni postojao. Svako iskakanje jeste problem. Da li mogu da se nadoknade, mogu, ali imamo opasnost da se u međuvremenu desi nešto loše i onome ko nije vakcinisan a to je i ogroman problem sa aspekta sprovođena programa imunizacije", istakao je Joksimović povodom evropske nedjelje imunizacije.

Kao razlog za trenutno stanje na polju imunizacije u našoj zemlji Joksimović navodi to što su roditelji samoinicijativo krenuli sa odlaganjem, ali tu vidi i odgovornost jednog dijela zdravstvenih radnika koji su to, kako je kazao, pasivno prihvatali. Ipak, ističe da tu ima i sistemske odgovornosti.

"Ima i jednog dijela sistemske odgovornosti jer se dešavalo da u određenim periodima određenih vakcina nema. Država mora da obezbijedi kontinuirano snabdijevanje vakcinama. Donekle, ono jeste obezbijeđeno ali se dešavaju ti kratki intervali kada par mjeseci nema određene vakcine što je problematično i sa tom praksom mora da se prekine", istakao je Joksimović.

Joksimović je kazao da je tradicija imunizacije u Crnoj Gori duga te da se radi o decenijama, odnosno približavamo se jedno vijeku.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.