Naučnici došli do velikog otkrića koji bi mogao pomoći u liječenju raka
Ilustracija

Naučnici došli do velikog otkrića koji bi mogao pomoći u liječenju raka

Britanski naučnici započeli su ogromno "arheološko istraživanje" raka u Ujedinjenom Kraljevstvu, analizirajući genetski sastav – ili kompletnu sekvencu genoma tumora od oko 12.000 pacijenata.

Tim kaže da su ovom količinom podataka dosad bez presedana uspjeli da pronađu nove uzorke u DNK-u raka, koji bi mogli da pomognu u objašnjavanju uzroka koje dosad nismo razumjeli. Dodaju da će ti tragovi s vremenom pomoći da poboljšaju dijagnozu i liječenje oboljelih.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Science.

Rak se može shvatiti kao oštećena verzija naših sopstvenih zdravih ćelija – mutacije našeg DNK-a mijenjaju naše ćelije, a one s vremenom počnu da rastu i nekontrolisano se dijele.

Tradicionalno, ljekari su kategorizovali mnogo vrsta tumora s obzirom na to gdje se nalaze u tijelu i koje vrste ćelija su uključene – ali sekvenciranje kompletnog genoma pružaju dodatan sloj ključnih informacija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.