Pilot u toku leta prešao u drugi avion i uspješno ga prizemljio (VIDEO)
Foto: Screenshot, Red Bull Content Pool

Pilot u toku leta prešao u drugi avion i uspješno ga prizemljio (VIDEO)

Američki padobranac i pilot Luke Aikins postao je prva osoba koja je uspjela uzletjeti jednim, a sletjeti drugim avionom. Njegovom kolegi Andiju Faringtonu isti poduhvat nije pošao za rukom, pa se bezbjedno spustio padobranom.

Luk Aikins i Andi Farington juče su u pustinji pored gradića Eloj u Arizoni (SAD) pokušali izvesti prvu zamjenu aviona u toku leta.

Sa dva aviona Cesna 182 popeli su se na visinu od 4.000 metara, usmjerili ih u sinhronizovano poniranje prema tlu i isključili motore.

Potom su obojica istovremeno skočili s ciljem da pređu u suprotne letjelice, preuzmu kontrolu nad njima i bezbjedno ih prizemlje.

Aikins je uspješno prešao iz jednog aviona u drugi i prizemljio ga, a njegovom su podvigu u direktnom prenosu svjedočili gledaoci iz cijelog svijeta.

"Dokazali smo da je moguće, pomjerili smo granicu. Iskočio sam iz jednog aviona, uskočio u drugi, sletjeli smo. Ja sam bezbjedno sletio, Andi je bezbjedno sletio padobranom, sve naše sigurnosne procedure su funkcionisale“, izjavio je Aikins.

Farington nije bio u poziciji da uđe u avion kojem se približavao, jer je letjelica počela spiralno padati. Stoga je odlučio da aktivira padobran i bezbjedno se spusti na tlo.

"Sve brojke su se poklapale, sve je trebalo biti u redu. Iz nekog razloga, nije bilo tako. Ali, obojica smo zdravi i čitavi, svi su na sigurnom, a to je najvažnije“, rekao je on.

U avionu u koji je trebao ući aktiviran je sigurnosni mehanizam i otvorio se padobran, ali je letjelica pri slijetanju oštećena.

Nijedan od pilota, niti bilo ko drugi, nije povrijeđen.

Aikins i Farington su dvojica najiskusnijih padobranaca i pilota u timu Red Bull Air Force. Aikins je priznati padobranac sa više od 21.000 skokova, pilot komercijalnih aviona i helikoptera, inovator i trener, a bio je i stručni konsultant na legendarnoj misiji Red Bull Stratos 2012. godine.

Farington je doslovno rođen za let: odrastao je u porodici padobranaca, a njegova majka Jessie, izvela je oko 100 skokova s Andijem u stomaku. Prvi tandem skok izveo je u dobi od 12 godina, sam je počeo skakati sa 16, i od tada je sakupio više od 27.000 skokova, 1.000 BASE skokova i 6.000 sati kao pilot.

Snimak cijelog poduhvata može se pogledati na Red Bull TV.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.