Predsjedništvo Bošnjačke stranke: Ministri u manjinskoj vladi Ervin Ibrahimović i Admir Adrović
Foto: Bošnjačka stranka

Odlučeno na današnjoj sjednici

Predsjedništvo Bošnjačke stranke: Ministri u manjinskoj vladi Ervin Ibrahimović i Admir Adrović

Predsjedništvo Bošnjačke stranke na održanoj sjednici usvojilo je odluku o ulasku te partije u 43. vladu Crne Gore, navode iz te partije. Jednoglasno je, kako kažu, donijeta odluka da će u manjinskoj vladi biti predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović na funkciji potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj i ministra kapitalnih investicija, te generalni sekretar BS Admir Adrović na funkciji ministra rada i socijalnog staranja.

"Nova 43. vlada Crne Gore mora biti snažna prekretnica u društvenom i političkom životu u Crnoj Gori. Ekonomski razvoj Crne Gore, kao i regionalni razvoj, sa posebnim akcentom na sjever naše države, biće jedan od ključnih prioriteta. Nastavak započetih kapitalnih projekata, koji su nažalost bili ili potpuno zaustavljeni, ili je njihova realizacija bila usporena u posljednjih 18 mjeseci, zadatak je na koji nova vlada mora odgovoriti promptno", saopštilii su iz te partije.

Poručili su da su Evropske integracije i osnaživanje evropskog puta Crne Gore, kako bi pristup EU učinili bržim, jedan od strateških ciljeva 43. vlade Crne Gore.

"Osim toga, deblokada svih institucija, posebno onih u pravosuđu, kao i izborna reforma, ciljevi su za koje smatramo da su od suštinskog značaja za napredak Crne Gore na evropskom putu. Ono na čemu ćemo mi iz BS posebno insistirati je da se kroz izmjene zakona izvrši decentralizacija i jačanje uloge lokalnih samouprava kao i da se ispravi nepravda prema lokalnim samoupravama u dijelu prava na raspolaganje državnom svojinom na teritorijama opština, kao i da se pojačaju aktivnosti u procesu suočavanja sa prošlošću i sa tim u vezi da se u krivično-procesnom smislu pojača fokus na slučajeve ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti koji su se dešavali na teritoriji Crne Gore ili u kojima su učestvovali državljani Crne Gore", poručuju iz  BS.

Kako dodaju, isistirać i da se "u potpunosti poštuju sve međunarodne konvencije i ugovori vezano za prava nacionalnih manjina kao i da se institucionalno osnaži veza sa dijasporom i da se u procesu reforme izbornog zakondavstva u DKP omogući iskorištavanje prava glasa našim građanima u inostranstvu".

"Integracija manjinskih naroda u institucije sistema preduslov je za ostvarenje ideala skladnog multinacionalnog, multivjerskog i multikulturalnog društva i nova vlada mora posebno voditi računa o tom segmentu", zaključuju iz te partije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.