Švajcarska odbila zahtjev Njemačke za izvoz municije u Ukrajinu
Ilustracija

Švajcarska odbila zahtjev Njemačke za izvoz municije u Ukrajinu

Švajcarska je odbila dva zahtjeva Njemačke za izvoz švajcarske municije u Ukrajinu, navodeći strogu neutralnost alpske nacije.

Odluku je u nedjelju prvi objavio švajcarski nedjeljnik Sonntagszeitung.

Vijest dolazi u trenutku kada se njemački kancelar Olaf Scholz suočava sa sve većim kritikama zbog neuspjeha njegove vlade da isporuči teško oružje Ukrajini kako bi joj pomogla da se odbrani od ruskih napada, čak i dok drugi zapadni saveznici pojačavaju isporuke.

Sad je upitna isporuka borbenih vozila Marder, koje je napravio njemački proizvođač oružja Rheinmetall, a koje koristi municiju proizvedenu u Švajcarskoj, navodi list.

Švajcarska ograničava ponovni izvoz takvog ratnog materijala u zone sukoba.

List citira portparola švajcarskog državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO) koji je rekao da je primio dva upita iz Njemačke o prebacivanju u Ukrajinu municije koju je dobila od Švajcarske.

"Na oba zahtjeva Njemačke odgovoreno je negativno s obzirom na švajcarsku neutralnost i obavezne kriterijume odbijanja zakona o ratnom materijalu", rekao je portparol.

SECO nije odmah bio dostupan za komentar, javio je Reuters.

Švajcarska je odstupila od dosadašnje prakse i usvojila sankcije Evropske unije osmišljene da kazne Ruse za invaziju na Ukrajinu, ali je rekla da njena neutralnost ne dozvoljava davanje oružja u zonama sukoba.

Prošlog mjeseca odbacila je zahtjev Poljske za oružjem za pomoć susjednoj Ukrajini.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.