Ruski državni avion preko Bugarske doletio u Beograd
Foto: Screenshot

Ruski državni avion preko Bugarske doletio u Beograd

Ruski avion Iljušin-Il-96-300, na specijalnom letu iz Sočija, doleteo je u nedelju ujutru u Beograd preko Bugarske, iako je ta zemlja još u februaru zvanično zatvorila svoj vazdušni prostor za ruske avione. Petar Vojinović, urednik portala Tango Six, za N1 objašnjava da je EU i pored sankcija ostavila mogućnost za letove iz humanitarnih i državnih razloga.

Prema podacima objavljenim na sajtu flightradar24.com, avion je iz Sočija poletio oko 8 ujutru, a na beogradski aerodrom je sletio oko 9.30. U odeljku "aviokompanija“ na ovom specijalizovanom sajtu koji prati letove širom svijeta navodi se "Rossiya – Special Flight Squadron“, što je oznaka za ruske državne avione.

Na sajtu Aerodroma Nikola Tesla, na koji je ruski avion sletio, nema podataka o ovom letu. S druge strane, ljubitelji avijacije objavili su na Instagramu fotografije aviona na pisti beogradskog aerodroma.

Avion je posle izvesnog vremena odletio sa aerodroma u Beogradu oko pola dva popodne, prema podacima sajta flightradar24.

Prema podacima dostupnim na internetu, ovakvi letovi su već realizovani od početka rata u Ukrajini kako bi vratili u Rusiju ruske diplomate, koji su proglašavani za persona non grata u državama u kojima su bili na službi.

Na sajtu flightradar24.com vidi se da je isti ovaj avion 17. aprila iz Moskve leteo za Kopenhagen u Danskoj, ali je tada izbjegnut prelet preko Skandinavije.

Petar Vojinović, urednik portala Tango Six, za N1 objašnjava da su već zabilježeni specijalni letovi koji se tiču prevoza ruskih državnih službenika i diplomatskog osoblja, a koji prelijeću evropske države i pored zabrane.

On dodaje da je prvim paketom sankcija Evropske unije uvedena zabrana letova za ruske putničke avione, ali je definisano da ruski avioni mogu da preleću evropske zemlje kada su u pitanju humanitarni i državni razlozi.

Inače, baš ovim tipom aviona Iljušin Il-96-300 predsjednik Rusije Vladimir Putin stigao je 2019. u posetu Srbiji. Kako je objavio portal tangosix.rs, u Beograd su tada sletjela tri "iljušina", a zabuna je nastala oko toga u kom se tačno nalazi ruski predsjednik.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.