Istorijski izbori u Francuskoj: Konačni okršaj između Makrona i Le Pen
Foto: Reuters

Istorijski izbori u Francuskoj: Konačni okršaj između Makrona i Le Pen

Francuzi u drugom krugu predsjedničkih izbora biraju šefa države, a prema anketama favorit je dosadašnji predsjednik, centrista Emanuel Makron u odnosu na liderku ekstremne desnice Marin Le Pen.

Pravo glasa imao oko 49 miliona Francuza, koji će izaći na birališta otvorena od 8.00 do 20.00.

Odmah posle zatvaranja biračkih mjesta očekuju se prvi rezultati izlaznih anketa koji su često pouzdan pokazatelj zvaničnih rezultata.

Bez obzira na ishod izbora, glasanje će imati i istorijsku dimenziju.

Ukoliko pobijedi, Makron će postati treći predsjednik koji je osvojio zaredom dva mandata, posle socijaliste Fransoa Miterana koji je imao dva sedmogodišnja mandata (1981-1995) i desničarskog predsjednika Žaka Širaka koji takođe imao dva mandata, jedan sedmogodišnji i drugi petogodišnji (1995-2007).

Ukoliko pobijedi Le Penova, postaće prva žena predsjednik i prvi lider ekstremne desnice na vlasti.

Kampanja za oba kruga izbora održana je u svijetlu brige građana o kupovnoj moći, epidemije korona virusa i rata u Ukrajini. Na spoljnopolitičkom planu, predsjednički izbori biće održani u sklopu francuskog šestomjesečnog predsjedavanja Savjetom Evropske unije.

Analitičari smatraju da bez obzira na ishod glasanja, u junu slijede parlamentarni izbori koji bi mogli da budu ocijenjeni kao "treći krug" predsjedničkih izbora, jer se ne zna da li Makron ili Le Penova mogu da osvoje većinu u parlamentu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.