Majka maloljetne djece podnijela krivičnu prijavu protiv Jadranke Ćetković zbog  neovlaštenog snimanja
Zejnilović: Novinarka nije imala oznaku Press

Majka maloljetne djece podnijela krivičnu prijavu protiv Jadranke Ćetković zbog neovlaštenog snimanja

Bjelopoljka Daca Zejnilović podnijela je krivičnu prijavu protiv novinarke Jadranke Ćetković zbog neovlašćenog snimanja maloljetne djece. One je zatražila juče ukljanjanje materijala na kojima su njena maloljetna djeca, optužila Ćetković za povredu prava njene djece i kršenje novinarskog kodeksa. Njeno obraćanje u nastavku prenosimo u cjelosti:

"Dana 19.04.2022 godine , nalazila sam se na ulici u blizini parka, na mjestu koje je udaljeno oko 30 do 40 metara od zgrade suda, bila sam u društvu sa petoro djece, od kojih je  četvoro maloljetno:  S.Z. 2011.godište ( 10 godina )- D.Z. 2007.godište ( 14 godina )-A.Z. 2007.godište. ( 14 godina) i A.Z 2005.g odište (16 godina).

U jednom momentu smo primijetili nepoznatu ženu da u pravcu maloljetne djece i nas slikava i snima, što je krivičnim zakonom zabranjeno a posebno je zabranjeno  to što se radi maloljetnim licima koja su zakonom zaštićena. U jednom momentu smo negodovali i upozorili je te rekli toj ženi da nema zakonsko pravo da nas snima ali je ona i pored upozorenja nastavila sa snimanjem u našem pravcu, u tom momentu je moj sin A.Z. koji je nedavno postao punoljetan rekao toj ženi da prestane sa snimanjem, ali se ona arogantno  ponašala i nastavila da snima.

Moj sin je u namjeri da zaštiti majku i maloljetne sestre od krivičnog djela neovlašćenog fotografisanja,  brzim hodom je prišao do ove žene i rekao da prekine sa nezakonitim snimanjem i pritisnuo joj na dugme telefona da se prekine snimanje.

Nije bilo nikakvog fizičkog kontakta niti većeg incidenta, jer je posle trenutnog prekida snimanja, ta žena je i dalje nastavila  da snima moju maloljetnu djecu i mene, napravila je više snimaka, što ukazuje da se nije osjećala ugroženo, nego naprotiv je pokazivala aroganciju i nepoštovanje prema meni kao majci i mojoj maloljetnoj djeci.

POČINJENO JE  KRIVIČNO DJELO :

Neovlašćeno fotografisanje

Član 174

(1) Ko neovlašćeno načini fotografski, filmski, video ili drugi snimak nekog lica i time osjetno zadre u njegov lični život ili ko takav snimak preda ili pokazuje trećem licu ili mu na drugi način omogući da se sa njim upozna, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

(2) Ako djelo iz stava 1 ovog člana učini službeno lice u vršenju službe, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do tri godine.

Napominjem da žena koja nas je snimala nije imala nikakvu PRESS oznaku ili novinarsku legitimaciju na sebi , niko nije znao ko je ona i zašto uporno snima maloljetnu djecu . Poznajemo dobro naša gradjanska prava i znamo da je zakonom zabranjeno da se snimaju maloljetna djeca, a takodje je članom 174 tačka 1 i 2 KZCG je zabranjeno snimanje gradjana, civila , majki bez njihove saglasnosti . Napominjem da se ovde nije radilo ni o kakvom javnom dogadjaju niti smo ja i moja maloljetna djeca javne ličnosti , nego obični gradjani , tako da po zakonu niko nije imao pravo da nas snima i slikava bez naše saglasnosti.

Da stvar bude još gora video snimke koje je nezakonito napravila ova žena  prije a zatim i posle incidenta ( kasnije smo saznali da se zove Jadranka Cetkovic )  nas i naše  četvoro maloljetne djece , je objavila na društvenim mrežama i televizijama čime je takodje počinila po drugi put krivicno djelo i nanijela štetu meni a posebno mojoj maloljetnoj djeci. Zbog krivičnog djela zlostavljanja, nezakonitog fotografisanja i snimanja  smo Bjelopoljskoj policiji podnijeli krivičnu prijavu protiv Jadranke Ćetković , a zatim se obratili i Centru za socijalni rad u Bijelom Polju i zatražili pomoć da zastite nasu djecu od Jadranke Ćetković , jer su sada naša maloljetna djeca u šoku i strahu i treba im pomoć sociologa i psihologa.

CENTRA ZA SOCIJALNI RAD BIJELO POLJE

Predmet : ZAHTJEV ZA POMOĆ

Dana 19.04.2022 godine nalazila sam se blizu parka nekih 30 do 40 metara daleko od suda u Bijelom Polju sa svoje dvoje maloljetne djece A.Z. i D. D.Z., kada je novinarka Jadranka Ćetković neovlašćeno i nezakonito snimala i slikavala moju maloljetnu djecu bez saglasnosti roditelja. Nezakonito sačinjene snimke je javno objavila na portalu i televiziji Vijesti, čime je narušila  novinarski kodeks, načela Konvencije o pravima djeteta Ujedinjenih nacija, narušila mir i porodični život I ugrozila školovanje maloljetne djece. Nakon objavljenih snimaka maloljetna djeca su doživela psihički šok  , u školi su doživela neprijatnosti od svojih vršnjaka , koji su vodeći se napisima sa portala govorila izmedju ostalog da su kriminalci. Novinarka Jadranka Ćetković je povrijedila novinarski kodeks koji reguliše obaveze poštovanja prava djece,i to :(Kodeks novinara/novinarki Crne Gore uskladjen sa načelima Konvencije o pravima djece Ujedinjenih nacija):

 8.1. Interesi djece

(a) Mediji su obavezni da postupaju u skladu sa načelima Konvencije o pravima djeteta Ujedinjenih nacija, i da sa posebnom pažnjom istražuju informacije koje zadiru u interese djece. U skladu sa tim, ni jedno dijete ne smije biti izloženo medijskom miješanju u njegov privatni i porodični život, dom ili ličnu prepisku, kao ni napadima na njegovu čast i ugled.

(b) Mediji su obavezni da iskažu poseban obzir kada izvještavaju o maloljetnicima, posebno ako su maloljetnici žrtve bilo koje vrste porodičnog, vršnjačkog ili drugog nasilja.

Nedopustivo je objavljivanje fotografija i snimaka djece žrtava nasilja, kao i otkrivanje njihovog identiteta.

(c) Mediji su obavezni da iskažu poseban obzir kada izvještavaju o maloljetnicima za koje se sumnja da su umiješani u protivzakonite radnje, poštujući načelo prezumpcije nevinosti, i izbjegavajući senzacionalizam.

Nedopustivo je objavljivanje fotografija i snimaka maloljetnika osumnjičenih za kriminal, kao i otkrivanje njihovog identiteta.

(d) Nedopustiva je svaka medijska zloupotreba djece kojom se izlažu poniženju zbog nekog oblika patnje, kao što su siromaštvo ili neprihvatljivo ponašanje i činjenje odraslih.

(e) Za objavljivanje informacija kojima je izvor maloljetnik, novinar/novinarka treba da ima dozvolu roditelja/staratelja tog maloljetnika.

(f) Nedopustivo je objavljivanje fotografija i snimaka djece i maloljetnika bez dozvole roditelja/staratelja.

Kako su maloljetna djeca zbog gore iznijetog u šoku i odbijaju da idu u školu tražimo Vašu pomoć.

Bijelo Polje, 22.04.2022 godine.                                                             Podnosilac :Zejnilović Daca majka maloljetne djece

 

Naša djeca posle ovog zlostavljanja odbijaju da idu u školu jer ih druga djeca vrijedjaju i nazivaju pogrdnim imenima jer su ih vidjeli na video snimcima koje je nezakonito snimala a zatim i javno objavila Jadranka Ćetković i prestavila ih kao neke kriminalce .

Posle incidenta nam je rečeno da se ta žena zove Jadranka Ćetković i da radi kao novinar za Vijesti. Opet naglašavam da ona nije imala nikakvu oznaku PRESS  niti novinarsku legitimaciju na sebi  i da nije novinarski profesionalno a ni etički da snima i slikava maloljetnu djecu sa majkama koje uopšte nisu bile u blizini suda ,niti sam ja na bilo koji način sa mojom maloljetnom djecom  nekog uvrijedila ili izazivala , niti smo mi bili neki skup od javnog značaja,  tako da smo zgroženi ličnim ponašanjem a posebno neobjektivnim i neprofesionalnim  i neetičkim novinarskim ponašanjem i postupanjem Jadranke Ćetković.

Želim da naglasim da ja i moja djeca redovno gledamo televiziju Vijesti i redovan sam čitalac portala Vijesti , lično imam veliko poštovanje prema medijskoj kući Vijesti i prema vlasniku Željku Ivanoviću i uredniku Srdjanu Kosoviću na profesionalnom radu a kojima ću se lično obratiti i zatražiti pomoć od njih da zaštite moju maloljetnu djecu od bahatog, neprofesionalnog i ne etičkog ponašanja Jadranke Ćetković. Samo želim da moja maloljetna djeca ne budu žrtve novinarskih senzacija i da imaju ista prava kao i sva druga djeca u Crnoj Gori.

Ovim putem molim vlasnika Vijesti gospodina Željka Ivanovića da zaštiti moju maloljetnu djecu i porodicu te po novinarskim kodeksima i objektivnim informisanjem ukloni snimke maloljetne djece koje je nezakonito snimala i objavila novinarka Jadranka Ćetković jer u suprotnosti sa Kodeksom novinara/novinara Crne Gore koji je uskladjen sa sa načelima Konvencije o pravima djece Ujedinjenih nacija :  8.1. Interesi djece,  (f) Nedopustivo je objavljivanje fotografija i snimaka djece i maloljetnika bez dozvole roditelja/staratelja.

Ovim putem javno pozivam dječijeg Ombudsmana da reaguje na nezakonito fotografisanje maloljetne djece od strane Jadranke Ćetković a obratićemo se i pismenim putem i tražiti da zaštiti moju maloljetnu djecu.

Pozivam Sindikat medija da zaštiti moju maloljetnu djecu od ove novinarke koja zloupotrebljava novinarsku profesiju i javno saopšti da li je po novinarskoj etici dozvoljeno snimanje i fotografisanje maloljetne djece a zatim  javno objavljivanje na društvenim mrežama, televiziji i portalu bez saglasnosti roditelja.

Ako se gospodja Jadranka Ćetković posle bahatog i nezakonitog slikavanja maoljetne djece  , snimanja a zatim objavljivanja poziva na novinarsku etiku i profesionalnost pitam je javno zašto onda nije slikala i snimala a zatim javno objavila puno ime i prezima , sliku od njenog sina R. Ć. koji je bio uhapšen, pritvoren a zatim i osudjen  zbog toga što se peo na 13 stubova ulične rasvete jer mu smetaju crnogorske zastave , a zatim ih cijepao i bacao u kontejnere za smeće, to bi bilo etički i profesionalno jer je taj dogadjaj uznemirio javnost Crne Gore i bio od javnog značaja. Umjesto što troši vrijeme na nezakonito snimanje i progon moje maloljetne djece bolje bi bilo da je gospodja Ćetković posvetila malo više vremena svom sinu i vaspitala ga da  ne treba da skida sa stubova i cijepa crnogorske zastave umjesto što ga je vjerovatno vaspitala da je ispravno cijepati Crnogorske zastave. Kako nezvanično saznajem kada je njen sin bio uhapšen zbog cijepanja 13 crnogorskih zastava, ona je otišla u stanicu policije i drala se na službenike policije i zahtijevala da je odmah puste sina, jer nije uradio ništa strašno.

Za gradjane Bijelog Polja i Crne Gore njen sin koji cijepa crnogorske zastave je bezbedonosno inetresantno lice, a ne naša maloljetna djeca.

Jadranka Ćetković, kako se priča je  prije mjesec dana bila takodje drska i agresivno je vrijedjala  policajku koja radi u sudu na detektoru , jer je htjela da zaobidje redovnu proceduru kontrole prilikom ulaska u sudnicu  kroz koju moraju da prodju svi , ali ona nije htjela nego je insistirala da za nju ne važe pravila kao za ostale gradjane, nego da je ona iznad običnih gradjana.

Inače kako saznajem Jadranka Ćetković je poznata u Bijelom Polju po neobjektivnom informisanju koje je pretežno na štetu Crnogoraca, Bošnjaka – Muslimana, što je i ovaj put dokazala svojim ponašanjem.

Vezano za izjavu koju je dala gospodja Ćetković da su ispred suda  bila dva lica sa fantomkama, želim da kažem da je to brutalna neistina koju je izrekla Jadranka Ćetković  u pokušaju da opravda svoje učinjeno krivično djelo nezakonitog fotografisanja iz čl.174 KZCG koje je počinila na štetu maloljetne djece. Nisu bila nikakva lica sa fantomkama nego naš rodjak koji je imao operaciju na glavi i kojem je doktor prepisao da mora da zaštiti dio glave koji je operisan od prašine i bakterija u vazduhu, zašta postoji i medicinska dokumentacija , ako je potrebno možemo je dati na uvid.

Da je gospodju Ćetković stvarno zanima mogla je jednostavno da pridje, kako to novinarska etika i profesionalnost nalaže, da se predstavi i postavi nam novinarska pitanja i uvjeri se da tu nije bilo nikakvih lica sa fantomkama ali nju nije zanimala objektivnost nego samo ,očigledno da je ona tu bila da bi nas nezakonito fotografisala i namjerno napravila neki incident. Kako sam saznala od sugradjana  da je gospodja Ćetković poznata u Bijelom Polju po tom kao prgava i agresivna i da često zloupotrebljava rad u medijskoj kući Vijesti .  Pošto gospodja Ćetković izlazi u javnost sa ovim neistinama ili je nju neko obmanuo i dao ovakve neistine ili ona ovo zlonamjerno  radi.

Za kraj želim da zamolim gospodju Jadranku Ćetković, koju ne poznajem lično niti imam bilo šta lično protiv nje , da ostavi mene i moju maloljetnu djecu na miru da živimo naše živote i borimo se sa svakodnevicom kako da preživimo, a molim takodje redakciju Vijesti da objavi ovaj demanti u potpunosti kako bi se čula i naša strana priče pa javnost neka donese sud".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.