Direktor Zanatske komore Boris Marđonović napustio GP URA
Boris Marđonović

Direktor Zanatske komore Boris Marđonović napustio GP URA

Direktor Zanatske komore Boris Marđonović obavijestio je javnost da je napustio GP URA.

Marđonović je, u saopštenju za medije, rekao da mandatar Dritan Abazović nije ispunio obećanja data zanatlijama, da se zanatstvo ne može iskoristiti pa ignorisati i da će zanatlije tražiti nove pouzdane saveznike u politici.

On je Abazoviću uputio otvoreno pismo, koje prenosimo u cijelosti.

Poštovani gospodine Dr Abazoviću,

Želim Vam uspjeh u vođenju manjinske Vlade i obavještavam Vas da od danas nisam član Građanskog pokreta URA. Razlog je to što niste ispunili obećanja data zanatlijama i što zanatstvo ne možete iskoristiti pa ignorisati. Zbog toga će zanatlije tražiti nove pouzdane saveznike u politici.

Da Vas podsjetim, obećali ste da ćete podržati formiranje ministarstva zanatstva i malih i srednjih preduzeća radi tranzicije prema socijalnoj tržišnoj ekonomiji Evropske unije, reformu stručnog obrazovanja i kreiranje konjunkturnih programa za generisanje tražnje. Objavljivanjem strukture predloženih resora očigledno je da niste održali obećanje i da podcjenjujete značaj zanatstva.

Obrazloženje

Dana, 15.06.2017. godine pristupio sam GP URA vjerovatno kao jedini rukovodilac javne ustanove, koji je u Crnoj Gori pristupio opoziciji. U praksi je važio princip: "Glasaću Te kad' pobjediš". Učinio sam to prije svega zbog neophodnih promjena ali i našeg pismenog dogovora da ćete podržati privredno-političke zahtjeve zanatstva, koje je stara vlast odbijala i pokušala da trguje.

Iako se isključivo bavim srednjestaleškom politikom, prihvatio sam Vaš poziv da pomognem na lokalnim izborima u Ulcinju, gdje sam predvodio kampanju URE kada je Opštinski odbor mogao da okupi jedva 15-tak članova za javni nastup.

Podržao sam i zajedničkog kandidata opozicije na predsjedničkim izborima 2018. godine, gosp. Mladena Bojanića i spriječio pokušaj izborne prevare na glasačkom mjestu Morinj.

Stao sam uz Koaliciju za 21. vijek i poslao Vam izvještaj o sistemu izbornih prevara, za koje su svi u javnosti znali ali ih niko nije praktično opisao.

Pozvali ste me i pristupio sam koaliciji "Crno na bijelo" pred parlamentarne izbore 2020. i sastavio sam javni društveni ugovor, čiji je fokus bio na obećanju da ćemo demontirati hibridni sistem i emancipovati kleronacionaliste, ako budemo tas na vagi jačanjem institucija i vladavinom prava. Rekli ste mi da zbog toga dobijate prigovore, ali Vam to danas može biti politički kapital kao trag o autentičnosti volje birača. Nakon naše intenzivne rasprave ispred više članova ulcinjskog Opštinskog odbora prihvatili ste moj savjet da se prije izbora objavi, da ćemo koalirati sa opozicijom.

Ne smatram ovo nikakvim posebnim doprinosom, jer to smatram prije svega građanskom dužnošću a i daleko je manji od Vašeg i mnogih kolega iz dotadašnje ekipe. Ne možeš imati razvojni ambijent, ako ne doprineseš demokratizaciji društva. Međutim, doprinos demokratizaciji nije samo socijalna kuraž, riješenost i istrajnost uprkos pritiscima, već i držanje date riječi.

Razumio sam Vas i kada ste mi rekli da prilikom formiranja Vlade 2020. godine niste bili u mogućnosti da ispregovarate ciljeve, koje smo obećali zanatstvu.

Međutim, sada više nema izgovora. I nije problem u tome što niste održali riječ i što ste razočarali očekivanja zanatlija; oni će to svakako cijeniti na izborima. Problem je Vaš odnos prema preduzetničkom srednjem staležu odnosno malim i srednjim preduzećima. Postupate isto kao i prethodni političari, misleći da zanatstvo možete iskoristiti pa ignorisati. Ne, to ne možete. Koliko god da Vam zanatstvo djeluje (ne)konsolidovano ili politički konvertibilno, ono je kičmeni stub svake tržišne ekonomije. Doći će dan, kada će zanatlije i ovdje stati iza zajedničkog pozicionog dokumenta i tražiti pouzdane saveznike u politici.

Zbog javnosti, moja ostavka ne znači napuštanje niti udaljavanje od građanskih i evropskih vrijednosti, pošto ih Vi sada prisvajate kao ekskluzivitet i autorsko pravo. Ona je sazrela kada ste mi tražili da napravim idejni koncept partije, ali niste prihvatili model socijalne tržišne ekonomije po uzoru na Maršalov plan, Ludwiga Wilhelma Erharda i Konrada Adenauera, već zelenu političku agendu iz vedra neba, koja je tada bila više oportuna. Ostao sam u URI samo zbog toga da ne nanesem ni najmanju štetu ukupnom pravcu razvoja i neophodnih promjena, ali samo do ove prelomne tačke.

Crna Gora ima, na žalost, jedino socijaliste i nacionaliste u politici, odnosno desničare i ljevičare. Mi nemamo partije političkog centra kao alternativu ljevici i desnici, koje će povesti državu naprijed. Samo klijentelizam. Ko ovo ne razumije i ne vidi značaj zanatstva, odnosno ulogu preduzetničkog srednjeg staleža u liberalnoj tržišnoj ekonomiji, ne razumije ni svrhu demokratije i ne može dovesti zemlju do blagostanja, čak i da nađe naftu, zlato, uranijum ili nuklearne fizičare.

Moje napuštanje Partije znači i napuštanje svake partitokratske politike. Moj fokus će ostati na privredno-političkim ciljevima zanatstva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.