Mitropolit Joanikije: Narod u Crnoj Gori da prevaziđe podjele, ne zaboravljamo mnogonastradalu Ukrajinu
Mitropolit Joanikije

"Mir je jedini put ka napretku"

Mitropolit Joanikije: Narod u Crnoj Gori da prevaziđe podjele, ne zaboravljamo mnogonastradalu Ukrajinu

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije uputio je narodu u Crnoj Gori vaskršnju poruku, pozivajući narod da što prije prevaziđe svoje stare i nove podjele

"U bratskom miru i međusobnom poštovanju je zalog našeg opstanka i svakog napretka. Prosvijetljeni pashalnom radošću pozvani smo da oplemenjujemo društvo, da širimo optimizam i ljubav, da budemo svjetlost ovome svijetu. Osnažimo se bratskim jedinstvom u ljubavi Hristovoj, čuvajmo duhovno nasljeđe svetoga Save i Njegoša, svetog Vasilija ostroškog i svetog Petra cetinjskog, čuvajmo svetinje, ne zaboravljajmo ljepotu i polet litija koje su obnovile našu crkvenost i sabornost", istakao je vladika. 

Dodao je da ne zaboravljaju ni dragu nam mnogostradalnu Ukrajinu.

"Neka Gospod koji je po riječi apostola jedne i druge sastavio ujedno i krstom svojim ubio neprijateljstvo učini mir među duhovnim potomcima svetog kneza Vladimira - Rusima i Ukrajincima. Neka oružje zaraćene i zavađene braće što prije uzmakne pred dijalogom, da bi se vratio mir i spokojstvo blagoslovenoj Ukrajini i cijelom njenom narodu. Saosjećajući sa njihovom nesrećom vrata naših srca i domova biće otvorena za sve ukrajince koji su izbjegli u Crnu Goru. Spremni smo da im pomognemo u svakom pogledu, a ponajviše da im pružimo bratsku ljubav i utjehu sve dok ih Bog ne obraduje povratkom njihovoj otadzbini", poručio je mitropolit. 

Prema njegovim riječima, vaskrsenje je praznik nove tvari i novog života, praznik sabornosti i bratskog zajedništva.

"Na pashalnim bogosluženjima preispunjenim radošću i svjetlošću doživljavamo svetotajinsko jedinstvo vjernih u Hristu. Zajednica vjernih kojoj je glava Hristos je živa Crkva Božija, bogočovječanski organizam vaskrsloga iz mrtvih. Hrišćani su njegovo tijelo i sapričasnici njegovog tridnevnog vaskrsenja. To svjedoče i doživljavaju svojom vjerom i primanjem Svetih Tajni Tijela i Krvi Hristove, sjedinjenjem sa Hristom pobjediteljem smrti. Radujući se ovom svijetlom prazniku, draga braćo i sestre,  izmirimo se  međusobno i u ljubavi Božijoj zagrlimo i cjelivajmo jedni druge da bismo dostojno slavili Pashu Gospodnju i našu. Po tome će svi poznati da ste moji učenici ako budete imali ljubavi među sobom. Ove Spasiteljeve riječi mi pravoslavni hrišćani treba ne samo da zapamtimo nego i da ih uvijek na djelu svjedočimo. Hrišćanska ljubav nije teorija ni učenje nego djelo. To je posvjedočio Spasitelj naš Gospod Isus Hristos koji je svoju živonosnu krv prolio za svakog čovjeka i za sve narode svijeta. Mi svakodnevno imamo bezbroj prilika da činimo dobro bližnjima svojim odričući se sebičnosti, a svjedočeći ljubav i proslavljajući Boga koji nam se javio kao izvor vječnog života i bezgranične ljubavi", zaključio je mitropolit. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.